Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Αν και επέμεινε στην εναρκτήρια δήλωσή της ότι ο πληθωρισμός θα πέσει, με αφορμή αναφορά της ότι «θα μελετούμε προσεκτικά τα δεδομένα», η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, άνοιξε παράθυρο μετά από επίμονες ερωτήσεις για αλλαγή πολιτικής και ίσως αύξηση των επιτοκίων φέτος μετά τα στοιχεία του Μαρτίου, μετά από επίμονες ερωτήσεις.

Όταν πιέστηκε δήλωσε «Δεν μου αρέσει να δεσμεύομαι, χωρίς όρους», σε ερώτηση που της έγινε για το αν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, την ώρα που οι χρηματαγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει ότι η πρώτη επιτοκιακή αύξηση μπορεί να έρθει στο τελευταίο τρίμηνο του 2022. Μάλιστα μεγάλη μερίδα επενδυτών τοποθετείται στα παράγωγα, για αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα φέτος, αλλά θα πέσει, δήλωνε νωρίτερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αυτή ήταν η βασική πρόβλεψή της και η αιτία της πολιτικής που διατηρεί μηδενικά τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ δεν αλλάζει τη νομισματική πολιτική της ευρύτερα αν κι έχει όπλα τα οποία η κα Λαγκάρντ περικλείει στη φαρέτρα της ευελιξίας την οποία επικαλείται για τα επιτόκια, αλλά όχι μόνον γι αυτά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ περιμένει χλιαρή ανάπτυξη, στο πρώτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη, δεν βλέπει να περνούν οι αυξήσεις από τις αμοιβές στον πληθωρισμό, εντοπίζει την αιτία των πιέσεων στα ενεργειακά κόστη ακόμα και για τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα (λιπάσματα, μεταφορές) και κυρίως δεν βλέπει στις μετρήσεις της ΕΚΤ πληθωριστικές προσδοκίες οι οποίες επηρεάζουν τις συμπεριφορές επιχειρήσεων, παραγωγών και καταναλωτών.

Πάνω από όλα η ΕΚΤ έχει πλέον να νομισματική κατεύθυνση με άξονα της «συμμετρία». Αν για μεγάλο διάστημα η Ευρωζώνη είχε μικρό ή αρνητικό πληθωρισμό, μπορεί και τώρα να έχει μεγάλο πληθωρισμό, μέχρι οι τάσεις να ισορροπήσουν στο 2% που είναι ο στόχος.

Στη συνέντευξη που έδωσε η κα Λαγκάρντ, εξήγησε όλους αυτούς τους λόγους που διατηρεί την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων. Ο πληθωρισμός είπε, ανέβηκε απότομα τελευταία κυρίως λόγω της αύξησης των ενεργειακών τιμών αλλά και των τροφίμων, οι τιμές των οποίων επηρεάστηκαν από εποχικούς παράγοντες, τα μεταφορικά κόστη και τα λιπάσματα.

Αλλά προβλέπει όπως είπε, ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει τελικά, ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής ευελιξίας της ΕΚΤ, η οποία επιτρέπει την εφαρμογή της «συμμετρικής» νομισματικής πολιτικής. Σημείωσε μάλιστα ότι οι μετρήσεις για τις πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν σταθερά λίγο κάτω από το επίπεδο του 2%.

Η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ανάκαμψη αδυνάτισε στο 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 (υπονοώντας ότι υπάρχει ανάγκη τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας από τα φθηνά επιτόκια). Σημείωσε επίσης, ότι τα αυξημένα κόστη μειώνουν τις αγοραστικές δυνατότητες των νοικοκυριών και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ανέφερε ακόμα ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να βελτιώνονται αν και το επίπεδο αυξήσεων των αμοιβών παραμένει ουδέτερο. Πρόσθεσε ότι είναι ισχυρή η ζήτηση επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με έρευνες της ΕΚΤ.

Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, είπε, αλλά η ανάπτυξη αναμένεται να είναι μικρή στο πρώτο τρίμηνο φέτος. Αν και παραμένει αβέβαιη η προοπτική για τον πληθωρισμό, είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένος για μεγαλύτερο διάστημα φέτος από ότι αναμενόταν, όπως παραδέχθηκε.

Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να μελετούμε προσεκτικά τα δεδομένα  για να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις, για τις προοπτικές του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα. Θα παραμείνουμε έτοιμοι για να προσαρμόσουμε κατάλληλα όλα τα εργαλεία και τις πολιτικές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα στο στόχο του 2%».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ