Την εποχή που οι τιμές των μετάλλων και των πρώτων υλών βρίσκονται σε αδιανόητα ύψη ρεκόρ, η ΛΑΡΚΟ εξακολουθεί να παράγει προϊόντα ακριβότερα από τις διεθνείς τιμές πώλησης τους και να ζει σε βάρος του κρατικού Προϋπολογισμού .
Τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πέφτουν βροχή και η κυβέρνηση σπεύδει να προχωρήσει την πώληση της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη επενδυτή.
H καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προβλέπει τη διακοπή της λειτουργίας της. Καθώς όμως ο νόμος για την ειδική διαχείριση της βιομηχανίας προβλέπει την παράδοσή της στο νέο επενδυτή σε κατάσταση λειτουργίας, ο Ειδικός Διαχειριστής θα πρέπει να επαναπροσλάβει μέρος του προσωπικού.
Τα σχέδια σύμβασης για την ιδιωτικοποίηση αποστέλλονται σε λίγες μέρες σε όλους τους υποψήφιους επενδυτές.
Η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν θα χάσουν τον μισθό τους.
Το σχέδιο που παρουσίασαν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας και Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντηση που είχαν με τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, προβλέπει την ταυτόχρονη απόλυση του συνόλου των εργαζομένων έναντι αποζημίωσης που θα υπολογιστεί στη βάση του νόμου 4093/2012.
- Οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν τα 62 και να συνταξιοδοτηθούν.
- Ενα μέρος των εργαζομένων που θα καθορίσει ο διαχειριστής για τη συνέχιση της διαδικασίας πώλησης εν λειτουργία, θα προσληφθεί με νέες συμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα.
Εναν αριθμό εξ αυτών θα προσλάβει στη συνέχεια ο επενδυτής που θα αναδειχθεί με την ολοκλήρωση των δύο παράλληλων διαγωνισμών (ΤΑΙΠΕΔ για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και ειδικός διαχειριστής για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ).
Οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα εργασίας «Γέφυρα».