Του Γιάννη Λεοντάρη

Στην τελική ευθεία για την ενεργοποίησή του βρίσκεται ένα εργαλείο που φιλοδοξεί να συμβάλει δραστικά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αναβάθμιση της ευρύτερης λειτουργίας του Δημοσίου.

Πρόκειται για το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, στο οποίο θα αποτυπώνονται βήμα προς βήμα όλες οι διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το πότε αυτά δίνονται ψηφιακά ή φυσικά και πού, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα οφείλουν να ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες του στενού και ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

 

Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών έχει ως αποστολή να καταγράφει και να προτυποποιεί όλες τις διοικητικές διαδικασίες του Δημοσίου Τομέα, είτε αυτές είναι φυσικές, είτε ψηφιακές. Θα είναι δημόσια προσβάσιμο σε όλους, ώστε τόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα βρίσκουν εύκολα και γρήγορα το σύνολο των δικαιολογητικών και ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση οποιαδήποτε διοικητικής διαδικασίας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

  • Σημαίνει, για παράδειγμα, ότι για την πραγματοποίηση μιας διαδικασίας ενός ιδιώτη ή μιας επιχείρησης με το Δημόσιο, ο ιδιώτης ή η επιχείρηση θα γνωρίζουν από πριν τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τα χρονοδιαγράμματα περαίωσης της διαδικασίας, και κανένας δημόσιος λειτουργός δε θα μπορεί να ζητήσει τίποτα περισσότερο από αυτά που θα αναφέρονται στο Μητρώο.
  • Αυτό αναμένεται ότι θα δώσει τέλος και στα πολύ συχνά εμπόδια που προκαλούνται από τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες,  που δημιουργούν πολλά προβλήματα, μεγάλες καθυστερήσεις και πολλές χαμένες εργατοώρες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, που σήμερα βρίσκονται μπροστά από νέες απαιτήσεις εγγράφων που δε γνώριζαν ότι χρειάζονταν, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία που προκύπτει από τον διαφορετικό τρόπο που εφαρμόζουν την ίδια διαδικασία οι διάφορες υπηρεσίες, χωρίς να είναι πλέον αναγκαίες ερμηνείες ή εγκύκλιοι.

 

Μέχρι σήμερα έχουν ενσωματωθεί στο μητρώο 1.036 διαδικασίες. Στόχος είναι το να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, έχοντας ως τότε διπλασιάσει τον συνολικό αριθμό των δημοσιευμένων διαδικασιών.