Φ.Κ.

Σχετίζεται η κλιματική αλλαγή με την οικονομία; Γιατί οι κεντρικές τράπεζες ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή; Γιατί η κλιματική αλλαγή αποτελεί πηγή κινδύνων, αλλά και ευκαιριών; Γιατί οι πόλεις θα επηρεαστούν περισσότερο από ό,τι η ύπαιθρος από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής; Τι είναι οι πράσινες επενδύσεις;

Σε αυτά κι άλλα κομβικά ερωτήματα απαντά τεκμηριωμένα και με σαφήνεια η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσα από μία καινοτόμα περιοδική έκθεση στο Μουσείο της ΤτΕ (σ.σ. οδός Αμερικής 3) με τίτλο: «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care».

Η εκθεση εχει εκπαιδευτικο χαρακτηρα και τα εκθεματα της ειναι κυριωσ ψηφιακα και διαδραστικα, Με στοχο την ενημερωση και ευαισθητοποιηση του κοινου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες τράπεζες παγκοσμίως που ασχολούνται συστηματικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχοντας συστήσει από το 2009 την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) και το 2021 το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας. 

Όπως τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας: «Η παγκόσμια προσπάθεια για περιορισμό των φυσικών κινδύνων, της υπερθέρμανσης, και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του πλανήτη, αλλά και για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα χρειάζεται όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά να εντατικοποιηθεί και μάλιστα άμεσα».

Με την καίρια συνεισφορά εξειδικευμένων οικονομολόγων και εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος η έκθεση πλαισιώνεται από σειρά παράλληλων πολιτιστικών και επιμορφωτικών δράσεων, οι οποίες ενισχύουν την ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή του κοινού, κυρίως της νέας γενιάς, στην επείγουσα δέσμευση και κινητοποίηση που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε παγκόσμια κλίμακα.

Το “B” ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον υποδιευθυντή του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης, επιμελητή της έκθεσης κ. Εμμανουήλ Κορδάκη, ο οποίος μας εξήγησε πως μέσα από μία ψηφιακή-διαδραστική περιήγηση ο επισκέπτης της έκθεσης ενημερώνεται πολύπλευρα για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τις οικονομικές συνέπειες (και) για τη χώρα μας.

 

Μέσα από monitors αφής, ο επισκέπτης μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε στοιχεία της NASA, να μελετήσει δεδομένα με την μεταβολή της θερμοκρασίας από το 1900 έως και το 2100, ένα έτος κατά το οποίο εκτιμάται ότι αν η τακτική (άπαντων ημών) είναι…business as usual, οι επόμενες γενιές θα βιώσουν τις οδυνηρές συνέπειες. Ο δείκτης του Bloomberg είναι επίσης αμείλικτος.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν το μέγεθος της “τρωτότητας” των πόλεων. Η Αττική έχει τον ελάχιστο βαθμό “τρωτότητας” με τον τουρισμό να αποτελεί τον πρώτο κλάδο που θα πληγεί έως το 2100, από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η Θεσσαλία θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα στον κλάδο της γεωργίας.
Οι πόλεις και γενικότερα τα αστικά κέντρα θα επηρεαστούν κατά πολύ από την άνοδο της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια, έναντι της υπαίθρου, που θα πληγεί εμφανώς λιγότερο. Οι μεγαλουπόλεις, λόγω του ρυπογόνου αποτυπώματος, της έλλειψης πρασίνου, θα βιώσουν μονοψήφια, αλλά ουσιαστική άνοδο της θερμοκρασίας.

Η έκθεση, επίσης, αποσκοπεί στην ανάδειξη των κινδύνων, αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί πλέον βασική παράμετρο για τη χάραξη περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών.

Με μία μακέτα αποτυπώνονται οι τρεις φάσεις της καθημερινότητας, εν μέσω κλιματικής αλλαγής, του χθες, του σήμερα και του αύριο. Στην εικόνα 1 βλέπουμε τις επιπτώσεις από τις εκπομπές αερίων, την χρήση επιβλαβών περιβαλλοντικά πηγών ενέργειας, στην εικόνα 2 αποτυπώνεται το σήμερα, ενώ στην εικόνα 3 διαγράφεται το μέλλον, όπως θα πρέπει να είναι, εφόσον αναλάβουμε άμεσα δράση. Καθίσταται αναγκαία η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η στροφή στην ηλεκτροκίνηση.

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης, οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν σε κινητή συσκευή ένα παιχνίδι προσομοίωσης επενδύσεων, το οποίο εξηγεί στην πράξη τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα. Το παιχνίδι «Handle with care» παίζεται και εκτός Μουσείου με έναν παίκτη ή ομάδα παικτών και είναι διαθέσιμο δωρεάν στο App Store και στο Google Play.

 

Eπισκεφτείτε το microsite για την περιοδική έκθεση πατώντας εδώ

ΣυντελεστΕς

Η έκθεση διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας,  τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών, τη Διεύθυνση Τεχνικής και Διοικητικής Υποστήριξης, τη Διεύθυνση Πληροφορικής, τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης, τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, τη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων, το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών και την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής. 

Η έκθεση πλαισιώνεται από δύο εκδόσεις, που διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες:

  • Τον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης και 
  • Το κόμικ «Ο μεγάλος μετασχηματισμός. Κλίμα – Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία;», το οποίο αποτελεί την ελληνική μετάφραση της γερμανικής έκδοσης με τίτλο «Die große Transformation: Klima – Kriegen wir die Kurve?», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2013 από το WBGU (Wissenschaftlicher Beirat der Bundesregierung Globale Umweltveränderungen – ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο που συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σε θέματα κλιματικής αλλαγής), με τη στήριξη του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας και έχει μεταφραστεί σε αρκετές ακόμη γλώσσες. Στο κόμικ, εννέα επιστήμονες εξηγούν με απλό και καταληπτό τρόπο τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. 

Η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος: «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care» (video)

ΙΝFO

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Αμερικής 3, Αθήνα 102 50
Τηλ: 210 320 4444
Email: [email protected]
Ώρες λειτουργίας του Μουσείου:
• Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 09:00 – 15:00
• Πέμπτη: 09:00 – 19:00
Το Μουσείο παραμένει κλειστό τη Δευτέρα, το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς και τις επίσημες αργίες.
Η είσοδος είναι δωρεάν.
Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στο Μουσείο απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 ή νόσησης.