του Δημήτρη Καμπούρη, Business Commercial Management Manager της Vodafone
Η δημιουργία του 5G φέρνει κάποιες συναρπαστικές δυνατότητες για τους πολίτες και, κυρίως, για τις επιχειρήσεις της χώρας. Εμείς πιστεύουμε ότι ένας βασικός κινητήρας ανάπτυξης του 5G θα είναι το Internet of Things (IoT), το οποίο θα επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ουσιαστικά, ο συνδυασμός του 5G και του IoT θα συμπαρασύρει τις επιχειρήσεις στην υιοθέτηση υπηρεσιών νέας γενιάς που θα εκτοξεύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, υποστηρίζοντας «έξυπνες» εφαρμογές στη βιομηχανία, τη γεωργία, το εμπόριο, την ενέργεια και άλλους τομείς.
Το ίδιο «πάντρεμα» θα προσφέρει εξελιγμένες δυνατότητες στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την υγεία, συμβάλλοντας σε καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους, με σαφή οφέλη για όλους τους πολίτες.
Μέσα από το 5G, εφαρμογές σχετικά με το edge computing και τα Big Data θα βοηθήσουν τις πόλεις να αντιμετωπίσουν μείζονες προκλήσεις, όπως η ρύπανση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η περιορισμένη κινητικότητα και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Επιπλέον, το 5G θα αναβαθμίσει καταλυτικά τις υπηρεσίες ψηφιακής υγείας, βελτιώνοντας τόσο την πρόσβαση στην υγεία όσο την καθημερινότητα των ασθενών.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η θυγατρική μας Vodafone Innovus είναι ένα από τα Παγκόσμια Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης του Ομίλου Vodafone και εστιάζει στο IoT και συγκεκριμένα στο e-health, πεδίο από το οποίο αναμένουμε πολλά στο μέλλον.
Η Vodafone υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα το 2025, που έχει ως στόχο να προσφέρει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας τις πλέον σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες, έχοντας ως στόχο να συμβάλει στη δημιουργία μιας βιώσιμης ψηφιακής κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.
Σε συνέχεια της επένδυσης 130 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 5G φάσματος τον Δεκέμβριο του 2020, και στο πλαίσιο του μεγάλου μας επενδυτικού σχεδίου, η Vodafone υλοποιεί ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης του 5G και μάλιστα σε περίπου έξι μήνες θα έχει επιτύχει, την Άνοιξη, κάλυψη 40% επί του πληθυσμού της χώρας.
Χάρη στις τεχνικές δυνατότητες του 5G, βλέπουμε μια πολύ σημαντική προοπτική ανάπτυξης του 5G σε νέες εφαρμογές, όπως το “slicing” του δικτύου, τα ιδιωτικά mobile δίκτυα (MPN) και γενικώς η χρήση του σε μεγάλες εγκαταστάσεις ή στο πλαίσιο σύνθετων έργων.
Για παράδειγμα, η Vodafone σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε σε χρήση το πρώτο ιδιωτικό mobile δίκτυο στην Ελλάδα, για λογαριασμό των εταιρειών Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) και Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), που έφερε απίστευτες δυνατότητες στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Επιπλέον, προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με τη δημιουργία του Giga Campus by Vodafone & Demokritos, μιας κοιτίδας καινοτομίας που στοχεύει να στηρίξει την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας μέσα από το Internet of Things (IoT) και το 5G, σε μια κοινωνία των Gigabit.
Παράλληλα, η Vodafone συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος GReco-Island για τη μετατροπή της Χάλκης σε πρότυπο πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης αυτοκίνησης, στο πλαίσιο του οποίου ανέλαβε να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τηλεπικοινωνιακής και τεχνολογικής αναμόρφωσης του νησιού μέσω του 5G και του IoT.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ της ethosmedia