Στο 1,17% από 1,21% υποχωρούν οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων μετά τις θετικές εκθέσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης και την ίδια τη Moody’s, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία θα υπερβεί ως μέγεθος του ΑΕΠ αυτό του 2019, ενώ θα σημειώσει συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωζώνης μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους.
Αν και η πτώση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπάρχει ωστόσο η προσδοκία ότι ο οίκος αξιολόγησης θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, ενώ αναμένονται προς την ίδια κατεύθυνση και οι επιλογές της κυβέρνησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου.
Και σε αυτό το σημείο η έκθεση της Moody’s διαπιστώνει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μειώνεται. Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Αlpha Bank, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι μόνες από τις επιλεγμένες χώρες που έχουν λάβει από μία θετική αξιολόγηση των προοπτικών της οικονομίας, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένες πιθανότητες αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας.
Όπως αναφέρεται στο Οικονομικό Δελτίο της τραπέζης, οι καταλύτες που αναμένεται να συμβάλλουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, στην ταχύτερη επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, είναι:
* Πρώτον, η διαφαινόμενη επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ τα επόμενα δύο έτη.
* Δεύτερον, η περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, μέσω της χρήσης του ταμειακού διαθεσίμου ασφαλείας (cash buffer) για την αποπληρωμή ομολόγων που κατέχουν επίσημοι φορείς.
* Τρίτον, η εμπροσθοβαρής υλοποίηση έργων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι Standard & Poors και Fitch κατατάσσουν την ελληνική οικονομία δύο κλίμακες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, με θετικές και σταθερές προοπτικές αντίστοιχα, ενώ σύμφωνα με τη Moody’s, η ελληνική οικονομία απέχει τρεις κλίμακες μέχρι την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές. Η Moody’s δηλαδή δίνει στην ελληνική οικονομία τη μικρότερη διαβάθμιση σε σχέση με τους άλλους οίκους, παρά τα θετικά που αναφέρει στην πρόσφατη έκθεσή της.