Σε εφαρμογή έχει τεθεί εδώ και λίγες ημέρες ο σχεδιασμός ο οποίος προέβλεπε ότι η χρήση λιγνίτη θα καλύψει τα ενεργειακά ελλείμματα, φρενάροντας τις τιμές χονδρικής και το ράλι της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η χρήση του λιγνίτη έχει ήδη αυξηθεί εντός του Οκτωβρίου χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες…

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς φέτος η χρήση του λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μειωνόταν σταθερά. Από τις 1.030 Γιγαβατώρες(GWh) που παράχθηκαν με λιγνίτη φέτος τον Ιανουάριο, τον Ιούνιο η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη έπεσε στο ναδίρ στις 206,9 GWh τον Ιούνιο και στις 293,9 τον Ιούλιο (όταν η ζήτηση για ρεύμα κορυφώθηκε προσεγγίζοντας τις 5.000 GWh, «χτυπώντας» τα αντίστοιχα νούμερα με τον Ιανουάριο).

Η μείωση της χρήσης λιγνίτη έφθασε μέσα στη χρονιά το 80% ενώ ο λιγνίτης ως καύσιμο συμμετείχε στην παραγωγή με ποσοστό μικρότερο από 6% τον Ιούλιο!

Πλέον η εικόνα είναι διαφορετική και πριν λήξει ο Οκτώβριος η ενέργεια που παράγεται με λιγνίτη ξεπερνά την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη του περασμένου Απριλίου. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο παράχθηκαν με λιγνίτη 338 GWh ρεύματος όσες δηλαδή είχαν παραχθεί μέχρι χθες εντός του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα εκκαθάρισης…

Τον Απρίλιο ο λιγνίτης συμμετείχε με ποσοστό 9,55% στην ηλεκτροπαραγωγή. Ήδη από χθες ο λιγνίτης συμμετέχει με 9% στο μείγμα για τον Οκτώβριο, πριν λήξει ο μήνας.

Στο μεταξύ επειδή η χρήση του λιγνίτη απαιτεί εξορύξεις και προετοιμασία των λιγνιτικών μονάδων που έχουν απομείνει στο σύστημα, έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες με εντολές για εντατικές εξορύξεις που θα εφοδιάσουν τις μονάδες της ΔΕΗ στη Μακεδονία, ώστε να έχουν επάρκεια ύλης για να λειτουργήσουν στο μάξιμουμ της ισχύος τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση στη χρήση του λιγνίτη θα γίνει έντονα αισθητή το Νοέμβριο και συνολικά τους επόμενους μήνες μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Υπενθυμίζεται εδώ ότι από τον Απρίλιο οι τιμές των καυσίμων και του φυσικού αερίου αναμένεται να υποχωρήσουν όπως κάθε χρόνο, καθώς η ζήτηση για θέρμανση υποχωρεί και η χρήση του αερίου μονοπωλείται σχεδόν από τους ηλεκτροπαραγωγούς και τη βιομηχανία.

Μετά το Μάρτιο η μεγαλύτερη χρήση λιγνίτη έγινε τον Αύγουστο με παραγωγή ρεύματος 330,8 MWh και ποσοστό συμμετοχής 7,11% στο μείγμα. Τον Αύγουστο είχαν γίνει εξορύξεις από τα ορυχεία που πρέπει να ανεφοδιάζουν τις λιγνιτικές μονάδες. Στη συνέχεια ο προγραμματισμός για σταδιακή αύξηση της χρήσης του λιγνίτη ήταν εντός του διαστήματος Οκτώβριος 2021- Μάρτιος 2022 και γίνεται σαφές ότι αν χρειαστεί η χρήση λιγνίτη μπορεί να αυξηθεί σημαντικά για να καλύψει τις ελλείψεις που ανεβάζουν τις χονδρικές τιμές.

Άλλωστε όλη η αύξηση των χονδρικών τιμών προκαλείται από ελλείψεις της τάξης των 150-160 MWh ημερησίως δηλαδή ένα ασήμαντο φορτίο ισχύος συγκριτικά με το σύνολο της κατανάλωσης…

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ