Δεδομένης της κόντρας του Βερολίνου με το ΔΝΤ και της εμμονικής στάσης του (και) στο θέμα του χρέους, θα ανατρέξω σε ένα άρθρο που διάβασα πρόσφατα στο Euractiv, την επονομαζόμενη και «Πράβντα» των ευρωπαϊστών. Εύγλωττος ο τίτλος «Καθαρός προϋπολογισμός ή τέλος της Ευρωζώνης: το τελεσίγραφο από τη Γαλλία στη Γερμανία», που δημοσιεύθηκε στο https://www.euractiv.fr/…/b… με τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν και του υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, κυριολεκτικά, να «θάβονται» από τα ΜΜΕ. Φαίνεται οι πληροφορίες «πέρασαν στο ντούκου», επειδή κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς να τις χειριστεί.
Μη φανταστείτε ότι τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης δεν το γνωρίζουν ή δεν θέλουν να μας χειραγωγήσουν. Μερικές φορές, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Σε αυτήν την περίπτωση, το τέλος του ευρώ δεν θα μας ανακοινωθεί. Κατ’ αρχάς, θα υπάρξει μια μορφή προπαρασκευαστικής εργασίας, το σύστημα θα πρέπει να συμφωνήσει για το πώς θα διαχειριστεί αυτόν τον σκοπό, να το κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα και όχι με τη μορφή μιας ξαφνικής κατάρρευσης, λόγω ενός απρόσμενου γεγονότος ή έντασης της κρίσης. Το σίγουρο είναι ότι, στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης, το σύστημα των μέσων ενημέρωσης θα αναλάβει έναν ρόλο που θα παίξει αποτελεσματικά και «υπεύθυνα».
Χωρίς να γνωρίζει, προς το παρόν, τι να κάνει ή τι να πει, ή ποιος είναι ο ρόλος του, απλά σωπαίνει και είναι μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση –μην περιμένετε τίποτα άλλο. Ωστόσο, όπως μας έμαθε η ζωή, κάτι που δεν μπορεί να διαρκέσει, απλά, τελειώνει. Αυτό που είναι αναπόφευκτο θα συμβεί, και το ευρώ δεν αποτελεί εξαίρεση. Αφήστε, λοιπόν, το Euractiv, την ευρωπαϊκή μας «Πράβντα» να μιλήσει και κρίνετε μόνοι σας.
«Η ζώνη του ευρώ δεν θα επιζήσει, λόγω έλλειψης μεταρρυθμίσεων…» λέει ο υπουργός της γαλλικής οικονομίας ασκώντας πίεση στη Γερμανία λίγες εβδομάδες πριν το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. «Η ζώνη του ευρώ δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στις οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών της. Οι φορολογικές διαφορές έχουν καταστεί πάρα πολύ σημαντικές για μια νομισματική ένωση» δήλωσε στις 14 Μαΐου ο Μπρούνο Λε Μερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στο Μπερσί.
«Για τη Γαλλία, ο επείγων χαρακτήρας υπαγορεύεται από τη διαδοχή των εκλογικών προειδοποιήσεων, που μεταμορφώνουν την πολιτική στην Ευρώπη, εξαιτίας της ανόδου των φυγόκεντρων δυνάμεων. Το Brexit, οι εκλογές στην Ιταλία και η άνοδος των άκρων παντού θα πρέπει, σύμφωνα με την ομάδα Μακρόν, να οδηγήσουν σε μια γρήγορη αντίδραση, για να δώσουν υποσχέσεις στους πολίτες. Και αυτό, πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 (σ.σ. 23-26 Μαΐου) για την προστασία από μια μελλοντική κρίση, στην οποία το ευρώ δεν θα μπορούσε να αντισταθεί…».
Συνοψίζοντας, όσον αφορά τον Γάλλο υπουργό, το άρθρο καταλήγει: «Ή τώρα ή ποτέ», αναφερόμενος στο στενό περιθώριο χρόνου που απομένει: Πέντε εβδομάδες συζήτησης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου. Τότε θα είναι πολύ αργά, έχουμε τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019. Αλλά οι συζητήσεις σκοντάφτουν. «Ξυπνήστε! Η Γαλλία έχει αλλάξει» είχε ήδη προειδοποιήσει ο Μακρόν στις 10 Μαΐου στο Άαχεν, επιμένοντας ότι «στη Γερμανία, δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τον προϋπολογισμό και τα εμπορικά πλεονάσματα, γιατί γίνονται σε βάρος άλλων».
Γεια σου Μακρόν, αρχίζεις και μας εκπλήττεις ευχάριστα! Αλλά η Γερμανία, όσο τα κονομά, θα αντιστέκεται κερδίζοντας…