Ο τρόπος με τον οποίο οι 4 μεγαλύτεροι κεντρικοί τραπεζίτες συμφωνούν στο ακανθώδες πρόβλημα της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, ενισχύει την εντύπωση ότι έχουν συμπήξει μία άτυπη συμμαχία, έναντι των πιέσεων να λάβουν άμεσα μέτρα.
Κανείς τους δεν φαίνεται να θέλει να λάβει τώρα μέτρα κατά του πληθωρισμού, υπό το φόβο ότι μπορεί να βλάψει την ανάκαμψη η οποία διαρκεί μόλις λίγους μήνες. Όλοι συμφωνούν ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, αποκρούοντας τις πιέσεις, αν και κάποιοι όπως η Fed ήδη συζητούν ανοιχτά το σχέδιο αύξησης των επιτοκίων.
Ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ, Ευρωζώνης, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιαπωνίας ανησυχούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και να επιδεινωθούν, επιμένουν ωστόσο ότι θα είναι παροδικές και θα αμβλυνθούν σταδιακά.
Την κοινή αυτή γραμμή επανέλαβαν οι επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, της Fed Τζερόμ Πάουελ, της BOJ Χαρούχικο Κουρόντα, και της BOE Άντριου Μπέιλι, που συμμετείχαν και μίλησαν σε συνέδριο της ΕΚΤ με θέμα «Νομισματική πολιτική εν μέσω ασυνήθιστης ανάκαμψης».
«Είναι… απογοητευτικό να βλέπεις τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού να μην βελτιώνονται, αντίθετα στην πραγματικότητα να επιδεινώνονται ελαφρώς», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, που ανησυχεί ότι οι πιέσεις αυτές «θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από όσο πιστεύαμε».
Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε και η επικεφαλής της ΕΚΤ . «Τα προβλήματα στον εφοδιασμό και η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, που βιώνουμε εδώ και λίγους μήνες φαίνεται να συνεχίζονται και σε ορισμένους τομείς να ενισχύονται», τόνισε η Λαγκάρντ. «Μιλάω για τη ναυτιλία, τις μεταφορές και άλλες τέτοιες εξελίξεις».
Θα κάνουν κάτι λοιπόν; Θα αυξήσουν τα επιτόκια; Ή θα μειώσουν τη ρευστότητα αποφασιστικά για να ανακόψουν τον πληθωρισμό; Εδώ ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης Άντριου Μπέιλι, ήταν ο πλέον αποκαλυπτικός:
«Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού. Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να παράξει τσιπ υπολογιστών, ενέργεια, ούτε οδηγούς φορτηγών», δήλωσε ο Μπέιλι…
Αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επεσήμαναν την ανάγκη να παρακολουθείται στενά ο πληθωρισμός, όλοι ανεξαιρέτως διατήρησαν τη σταθερή θέση τους ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική και ότι οι αυξήσεις των τιμών θα μετριαστούν το επόμενο έτος, επιστρέφοντας στα επίπεδα που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες.
Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες συζητούν ανοιχτά για τη μείωση των μέτρων ρευστότητας και άνοδο των επιτοκίων μελλοντικά. Η Fed παρουσίασε ήδη ένα προσχέδιο των αυξήσεων επιτοκίων. Άλλοι όπως η ΕΚΤ, αρνούνται ακόμα και να το συζητήσουν.
Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας εκτιμάται ότι μπορεί να είναι οι τελευταίες που θα κινηθούν. Η ΕΚΤ, αρνείται ακόμη και να συζητήσει το ενδεχόμενο του tapering, δηλαδή της μείωσης των έκτακτων αγορών περιουσιακών που ξεκίνησε για την στήριξη των οικονομιών του μπλοκ εν μέσω πανδημίας, ενώ έχει δώσει δείγματα ανοχής για την υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό, καθώς θα προτιμούσε να κινηθεί πολύ αργά παρά πολύ νωρίς.
Με αυτά τα δεδομένα οι επενδυτές μπορούν να κάνουν τους σχεδιασμούς τους. Είναι στο χέρι των εταιριών, να επιτύχουν τα κέρδη, αλλά οι αγορές ξέρουν ότι στην πλευρά των κεντρικών τραπεζών, είναι σύμμαχος κι όχι αντίπαλος.
Νίκος Κωτσικόπουλος