Με ράλι στις τιμές τους και αντίστοιχη πτώση των αποδόσεών τους (επιτοκίων), αντέδρασαν όλοι οι ελληνικοί τίτλοι στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ θεωρώντας τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας και τις διευκρινίσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, θετικές για την ελληνική οικονομία.
Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις και από τα βραχυχρόνια έντοκα γραμμάτια, μέχρι το 25ετές ομόλογο, όλοι οι τίτλοι έριξαν τις αποδόσεις τους.
Επί μία εβδομάδα η αγορά προεξοφλούσε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά των ομολόγων ιδιαίτερα των πιο αδύναμων οικονομιών. Το ελληνικό πενταετές ομόλογο που είχε κάνει ράλι φθάνοντας να έχει αρνητική απόδοση μέχρι και -0,230% μέσα σε λίγες ημέρες διόρθωσε προσφέροντας έως και 0,11% θετική απόδοση. Μετά την απόφαση της ΕΚΤ ανέβηκε ξανά και η απόδοση έγινε πάλι αρνητική στο -0.07%.
Το δεκαετές ομόλογο είχε αντίστοιχη πορεία. Η απόδοσή του είχε πέσει μέχρι το 0,53%. Η απόδοση ανέβηκε για λίγες ημέρες μέχρι το 0,875% και μετά την ΕΚΤ έπεσε ξανά στο 0,767%.
Μεγάλο πρόβλημα για τα ελληνικά ομόλογα θεωρήθηκε ότι η ΕΚΤ μειώνει τις αγορές της για όλους από το πρόγραμμα PEPP που ενδιαφέρει την Ελλάδα. Αν η ΕΚΤ μειώσει το ρυθμό των αγορών κατά 25% αυτό σημαίνει αντίστοιχα λιγότερες αγορές ελληνικών ομολόγων κατά ¼.
Βεβαίως χρειάστηκε να κάνει διπλή επανέκδοση το ελληνικό δημόσιο για να βρεθούν μερικοί τίτλοι στην αγορά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ είχε φθάσει να αγοράζει έντοκα γραμμάτια μη βρίσκοντας τους λιγοστούς ελληνικούς τίτλους. Το πρόγραμμα της ΕΚΤ ήδη από μήνες ήταν μεγαλύτερο από τα διαθέσιμα ομόλογα στην αγορά αν ληφθούν υπόψη και οι τίτλοι που διακρατούν τράπεζες, Ασφαλιστικές και Ταμεία.
Ουσιαστικά η αγορά των ελληνικών ομολόγων έτεινε να στερέψει μετά τις πρώτες αγορές της ΕΚΤ και ακόμα και με την μικρή επανέκδοση παραμένει ρηχή. Αλλά αυτό αφορά το πρόγραμμα PEPP στο οποίο μετέχουν κατ’ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα. Όχι όμως και το πρόγραμμα APP που περιλαμβάνει μόνον επιλέξιμα ομόλογα με επενδυτική βαθμίδα, το οποίο προβλέπει αγορές μόνον 20 δις ευρώ μηνιαίως για όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα κάποια ρύθμιση για να γεφυρώσει το χάσμα όταν λήξει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP το οποίο εκτός απροόπτου θα τελειώσει το Μάρτιο του 2022.
Μετά από αυτό η ΕΚΤ θα επαναγοράζει ελληνικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2023 αξιοποιώντας κεφάλαια από λήξεις ομολόγων που όμως δεν είναι αρκετές για να υποκαταστήσουν επαρκώς το PEPP, ακόμα κι αν η ΕΚΤ έχει αγοράσει και μερικά έντοκα γραμμάτια. Εκτιμάται λοιπόν ότι το ποσόν θα είναι σημαντικά μειωμένο, ακόμα κι αν τα ελληνικά ομόλογα γίνουν δεκτά κατ’ εξαίρεση στο πρόγραμμα APP, το οποίο άλλωστε είναι μικρότερο πρόγραμμα.
Νίκος Κωτσικόπουλος