Θετικά κρίνει τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress tests της ΕΚΤ o οίκος Moody’s, μετά την S&P. Όπως αναφέρει μάλιστα μπορεί να αποτελέσουν θετικό παράγοντα σε ότι αφορά την αξιολόγησή τους.

Παράλληλα αναφέρει πως τα stress tests, έδειξαν επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά μια σημαντική τριετή συρρίκνωση της οικονομίας χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Σύμφωνα με τη Moody’s η επάρκεια των εποπτικών κεφαλαίων θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια βελτιώνοντας την κερδοφορία. Επίσης, όπως τονίζει, τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.

Η απομείωση κεφαλαίου στην άσκηση ανήλθε κατά μέσο όρο στις 610 μονάδες βάσης (μ.β.), πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (485μ.β.) αλλά οι ολοκληρωμένες και επερχόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα έφερναν το αντίκτυπο πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αναφέρει ο οίκος.

Κατά την Moody’s, οι προσαρμοσμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο, σε συνδυασμό με την μεθοδολογία των stress tests δείχνουν πως οι Ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιούν τα πλάνα αναδιάρθρωσης ώστε να βελτιώσουν την κερδοφορία στο 10% και να μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια στο 5%.