Στο 8% θα φθάσει η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία φέτος σύμφωνα με τις προβλέψεις της Capital Economics που βλέπει μεγάλη ανάπτυξη πριν υποχωρήσουν οι ρυθμοί στο 2% το επόμενο έτος.
Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία είναι απίθανο να ανακτήσει τα προ-πανδημίας επίπεδα φέτος επειδή η τουριστική περίοδος θα είναι πολύ αδύναμη. Ωστόσο η συνεχής υποστήριξη της ΕΚΤ θα διατηρήσει χαμηλές τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων και το ελληνικό χρέος θα παραμείνει διαχειρίσιμο.
Η Capital Economics εκτιμά πως η Ελλάδα έχει πληγεί πολύ έντονα από την πανδημία, αλλά όχι τόσο σοβαρά όσο η ισπανική ή η πορτογαλική οικονομία και τώρα βιώνει μια ισχυρή ανάκαμψη: μετά από αύξηση 4,4% στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, ο οίκος αναμένει ότι η οικονομία θα επεκταθεί περαιτέρω το καλοκαίρι.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10% μηνιαίως τον Απρίλιο σε περίπου ίδιο επίπεδο με πριν από την πανδημία, το 2019. Ο σχετικά μικρός βιομηχανικός τομέας ανέκαμψε επίσης.
Ωστόσο, οι επιδόσεις του τουρισμού, λέει, είναι ακόμη πολύ χαμηλές. Οι αφίξεις επιβατών στο αεροδρόμιο της Αθήνας αυξήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά μόνο στο 40% περίπου των επιπέδων του 2019.
Με αυτά τα δεδομένα, ο οίκος προβλέπει την πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα το επόμενο έτος, με βάση την υπόθεση ότι η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο επισημαίνει πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει σημειωθεί απότομη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων Covid-19 κάτι που μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τουρισμό και άρα στην ανάκαμψη.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μεγάλες επιχορηγήσεις της ΕΕ. Τονίζεται πως η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους επιχορηγήσεων της ΕΕ, αλλά και το γεγονός ότι στο παρελθόν οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν όλα τα κονδύλια που διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω αργών ρυθμών υλοποίησης έργων.
Ο οίκος εκτιμά, πως αν και το επίπεδο του δημόσιου χρέους είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, το κόστος εξυπηρέτησής του παραμένει διαχειρίσιμο, επειδή τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ (PEPP). Όταν το PEPP καταργηθεί, ο οίκος αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω του «κανονικού» προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.