Ήδη από το πολύ μακρύ παρελθόν, και συγκεκριμένα από τον 14ο αιώνα, έχει διαπιστωθεί ότι οι πανδημίες έχουν αρνητική επίδραση στα επιτόκια. Από την ιστορία έχει αποδειχθεί επίσης ότι αυτή η εικόνα των επιτοκίων επιδεινώνεται σε καιρούς οικονομικών κρίσεων. Σε μια μελέτη που εξέτασε τον αντίκτυπο 19 πανδημιών από τα μέσα του 1300 έως σήμερα, διαπιστώθηκε ότι τα πραγματικά επιτόκια μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1,5 εκατοστιαίες μονάδες τις επόμενες δύο δεκαετίες. Μιλώντας για το παρόν και το πρόσφατο παρελθόν, οι αναλυτές αναφέρουν ότι ακόμη και πριν από την COVID-19, οι διαρθρωτικές δυνάμεις, όπως η αύξηση του χρέους, προκάλεσαν μείωση των επιτοκίων.

Πώς άλλαξαν τα επιτόκια;

Σε γενικές γραμμές, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στην πλειονότητα των χωρών έχουν μειωθεί από τότε που ξεκίνησε η COVID-19.

Αλλαγή επιτοκίων Απρ 2020 – Μαρ 2021

Τα επιτόκια μειώθηκαν: 69 χώρες

Αυξήθηκαν: 10 χώρες

Τα επιτόκια παρέμειναν ίδια: 3 χώρες

Σε όλες σχεδόν τις ηπείρους, τα επιτόκια έχουν μειωθεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες θέσπισαν μέτρα για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε η COVID-19. Δείτε τις αλλαγές σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας

 

Στις ΗΠΑ, τα επιτόκια μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, πέφτοντας κατά 0,1 εκατοστιαίες μονάδες μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021. Καθώς η διάθεση εμβολίων επιταχύνθηκε το 2021, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο επιτόκιο 6,4% το πρώτο τρίμηνο. Η ανεργία βελτιώθηκε ελαφρώς στο 6,1%, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πολύ πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα που βρισκόταν στο 3,5%.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις μεταβλητές, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα αν θα αυξηθούν τα επιτόκια.

Όπως στις ΗΠΑ, έτσι και τα επιτόκια στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν, αν και με μεγαλύτερο εύρος – από -0,3% σε -0,5%. Για να συμβάλει στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπόσχεται να αγοράσει 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα έως τον Μάρτιο του 2022.

Πηγή: Visual Capitalist