Στις αγορές “βγαίνει” αύριο (Μεγάλη Τετάρτη στην Ελλάδα αλλά …normal Wednesday …στον υπόλοιπο κόσμο) η Eurobank με ειδική ομολογιακή έκδοση, με στόχο να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. 
Τα χέρια της διοίκησης προφανώς και “λύνει” η αναβάθμιση-έκπληξη από την Standard & Poor’s, που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πιθανόν να έχει συνέχεια με την Moody’s.
  • Στις 21 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του έτερου αμερικανικού οίκου, και ήδη στην αγορά το κλίμα, που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ καλό.
Συνέβαλε σε αυτό η επιτυχής έκβαση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, η παρουσία ισχυρών funds (Blackrock, Fidelity η πρώτη συμμετοχή του Norges κ.λ.π), η προοπτική άλλης μίας έκδοσης “κρατικού ομολόγου” (μετά τις εορτές του Πάσχα), το outlook για την ελληνική οικονομία που αρχίζει να βελτιώνεται.
Αφορμής δοθείσης, λοιπόν, και η Eurobank ετοιμάζεται με preferred senior bond. 
To πλεονέκτημα μίας τέτοιου τύπου έκδοσης είναι πέραν της “προτεραιοποίησης” το ότι οι τόκοι για “προτιμώμενο χρέος” είναι απαλλαγμένοι από φόρους.  

 

  • Το ύψος του ομολόγου που θα εκδώσει αύριο η Eurobank  αναμένεται στα 500 εκατ. ευρώ και θα είναι 6έτους διαρκείας, με δυνατότητα ανάκλησης από την τράπεζα στην 5ετία. 

Σύμβουλοι έχουν οριστεί oι HSBC, Goldman Sachs, UBD, Bofa και BNP.

Στόχος της έκδοσης είναι η ενίσχυση των χρηματοδοτικών σχεδίων της Eurobank καθώς και της θέσης ρευστότητας της τράπεζας μέσω δανεισμού με χαμηλό κόστος. Στόχος επίσης είναι η δημιουργία δευτερογενούς καμπύλης από την οποία θα μπορέσουν να επωφεληθούν ακόλουθες εκδόσεις της συστημικής τράπεζας.

Οι νέοι τίτλοι της Eurobank αναμένεται να έχουν βαθμολογία Caa1 από την Moodys, Bαπό την S&P και CCCαπό τηνFitch.

Φυσικά είναι πλήρως επιλέξιμοι για το MREL (Minimum Required Eligible Liabilities).

  • Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Euro Medium Term Notes (EMTN), που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του MREL, προβλέπει εκδόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ εντός του 2021 –εκ των οποίων τα μισά στο α’ εξάμηνο του έτους– καθώς και ανάλογου ύψους εκδόσεις εντός του 2022.

H Eurobank σημείωσε στα τέλη του 2020 αύξηση των καταθέσεων κατά +2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019 και βελτίωση του λόγου δανείων προς καταθέσεις στο 79,1%, από 83,2% το 2019.