Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Γύρω από την πρώτη -σε κεφαλαιακή ισχύ υπό δυσμενείς συνθήκες- αλλά και την τελευταία -στη συγκεκριμένη διαδικασία- τράπεζα, οι επενδυτές και οι αναλυτές εκπονούν ήδη τα επόμενα σενάρια για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Τα σενάρια αυτά εκπονούνται στην Ουάσιγκτον και στη Φρανκφούρτη από δύο πολύ γνωστές κυρίες: Την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και την κα Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών (SSM).
Με μια θεαματική αλλαγή στάσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγες μέρες πριν από την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, εμφανίζεται πρόθυμο να αποδεχθεί τη σταθερότητα και την αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών για να συντάξει μια θετική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (Debt Sustainability Analysis).
Το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα δέχεται να αποσύρει την «απαίτησή» του για την κατά 10 δισ. ευρώ κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.
Το ΔΝΤ ωστόσο έθεσε έναν όρο, μία σημαντική προϋπόθεση για να συμφωνήσει:
- Εφόσον το ΔΝΤ καλείται να ανατρέψει τις δικές του εκτιμήσεις και προβλέψεις και να δεχθεί το αποτέλεσμα των stress tests που αναδεικνύουν κεφαλαιακά ισχυρές -ακόμη και υπό δυσμενείς χρηματοοικονομικές συνθήκες- τις ελληνικές τράπεζες, θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγγυηθεί για την ευρωστία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Mε απλά λόγια, δέχεται την αξιοπιστία των τραπεζών εφόσον όμως εγγυηθεί γι’ αυτό, με την υπογραφή του, ο Μάριο Ντράγκι και τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
- Πριν από από 40 μέρες, στις 18 Μαρτίου 2018, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τις προϋποθέσεις συμμετοχής του σε προγράμματα χωρών «που ανήκουν σε ζώνες κοινού νομίσματος».
Προς το παρόν, η αναθεώρηση αυτή είναι «φωτογραφική» για την περίπτωση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να αποκλείεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα για την περίπτωση άλλης χώρας, π.χ. της Ιταλίας.
Το ΔΝΤ ζητεί έγγραφες εγγυήσεις από τον Μάριο Ντράγκι για την επίτευξη των στόχων που αφορούν τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Γι’ αυτό άλλωστε την ερχόμενη εβδομάδα, Δευτέρα και Τρίτη 15 Μαΐου, έρχεται στην Αθήνα, η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, η οποία θα παραδώσει σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά, ένα ειδικό αυστηρό πρόγραμμα ενεργειών που να διασφαλίζει όχι μόνο την κεφαλαιακή επάρκεια και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, αλλά και την επιταχυνόμενη μείωση των «κόκκινων δανείων».
Η επικεφαλής του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών (SSM) θα επικυρώσει με την παρουσία της την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress tests, αλλά ταυτόχρονα θα ηγηθεί της προσπάθειας αναδιοργάνωσης του τραπεζικού μας συστήματος εν όψει της επικείμενης Τραπεζικής Ένωσης στην Ευρωζώνη.
Η κα Νουί θα πιέσει για επιτάχυνση της πώλησης προβληματικών δανείων, καθώς και για επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης υπερχρεωμένων εταιρειών.
Το σίγουρο είναι ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων δεν κινδυνεύουν πλέον από bail in, οι μέτοχοι ωστόσο των τραπεζών θα πρέπει να πληροφορηθούν εγκαίρως τις επόμενες κινήσεις των διοικήσεων.