Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι συνδικαλιστές για τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη για το πρώτο τρίμηνο του έτους φαίνεται να εκτινάχθηκαν κατά 230 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, η “εικόνα” αυτή σχετίζεται τόσο με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ – παρά τη δυνατότητα που έχει πλέον να πληρώσει ένα μέρος από αυτές – όσο και με τη δραματική μείωση της επιχορήγησης από το υπουργείο Υγείας, κατά 371 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται ειδικότερα στα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, όπου αναφέρεται ότι το Μάρτιο του 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΣΥ ανήλθαν στα 529 εκατ. ευρώ έναντι 299 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2017. Όπως διευκρινίζει το ΓΛΚ, ωστόσο, τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων εμφανίζουν τα μικτά ποσά καθώς υφίσταται απαίτηση για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα.

“Αν και είναι νωρίς κάποιος να βγάλει γρήγορα συμπεράσματα, η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων τους πρώτους τρεις μήνες ενισχύουν την εκτίμηση ότι προς το τέλος του χρόνου τα Νοσοκομεία θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας” αναφέρουν οι συνδικαλιστές. Αν κάτι τέτοιο πράγματι συμβεί, προσθέτουν, πιθανότατα θα οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις στην τροφοδοσία σε υλικά και αναλώσιμα.

“Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της απόσυρσης του κράτους από τις υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα υγείας που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια το 2018 έφτασε στο αποκορύφωμα” τονίζει σχετικά το ΜΕΤΑ Υγειονομικών και συνδέει το ζήτημα με το νέο σύστημα κοστολόγησης μέσω της νέας ΕΣΑΝ Α.Ε. Όπως εκτιμά, η εφαρμογή του θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περικοπές δαπανών μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού όσων νοσοκομείων και κλινικών αξιολογηθούν αρνητικά.

“Αυτό θα έχει ως με αποτέλεσμα οι πολίτες να αντιμετωπίσου νέα εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αλλά και σε αύξηση των ιδιωτικών δαπανών που ήδη είναι από τις μεγαλύτερες ακόμα και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης” καταλήγει.

Πηγή: virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ