Του Γεράσιμου Χ. Χαλιώτη

Τις τελευταίες ημέρες η Χώρα μας έχει χτυπηθεί από το σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων σαράντα ετών. Όσοι από εμάς ζούμε στα βόρεια προάστια δεν μπορούμε να θυμηθούμε αντίστοιχης έκτασης προβλήματα ούτε όμως και αντίστοιχης έντασης και διάρκειας φαινόμενα.

  • Παρακολουθώντας τις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές, παρατηρήσαμε σε γενικές γραμμές τα κλασικά, δηλαδή τον Α να επιρρίπτει τις ευθύνες στον Β, αυτός με τη σειρά του στον Γ κ.ο.κ. και εντέλει να μην καταλήγουμε πουθενά.

Με εξαίρεση τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ο οποίος είχε το θάρρος να παραδεχθεί ότι οι ευθύνες ανήκουν σε όλους τους εμπλεκόμενους (και στον ίδιο λοιπόν) και ότι θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα εκείνα για να μην ξαναγίνει το ίδιο στο μέλλον, οι περισσότεροι προσπάθησαν είτε να αποφύγουν τις ευθύνες που τους αναλογούν είτε (και αυτό δυστυχώς συνηθισμένο) να «ψωνίσουν ψηφαλάκια» και στις πλάτες του κόσμου που ταλαιπωρείται, των νεκρών της κακοκαιρίας, των πυροσβεστών, των στρατιωτικών, των διασωστών, των εναεριτών και άλλων (που είτε δεν γνωρίζω είτε ξεχνώ) να κάνουν μικροπολιτική υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι θα τα είχαν κάνει καλύτερα (πιθανότατα και από το Θεό τον ίδιο).

Και φυσικά, όλοι αυτοί βρήκαν μικρόφωνα και κάμερες πρόθυμες να ξεμουδιάσουν το κοινό από τη ρουτίνα του κορονοϊού και από το lockdown.

Η κάθε πλευρά έχει τα δίκια της, που θα έλεγε και ο κοσμάκης αλλά από το να έχεις δίκιο μέχρι να εκμεταλλεύεσαι την καταστροφή του άλλου το άδικο απέχει πολύ.

Πράγματι, τα όσα αντικρύσαμε και αντικρύζουμε στους δρόμους (ειδικά από την Κηφισιά και πάνω) είναι πρωτόγνωρα. Τεράστιοι κορμοί στον δρόμο, κολώνες πάνω σε αυτοκίνητα και μάντρες σπιτιών, αυτοκίνητα διαλυμένα από κλαδιά και δέντρα.

Και η κινητοποίηση πρωτόγνωρη:

  • Δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας της Πολιτικής Προστασίας. Εναερίτες, εργαζόμενοι των Δήμων, δεκάδες Εθελοντές.

Όλοι εκεί να βοηθήσουν όπως μπορούσε ο καθένας. Μέχρι σήμερα, μέχρι την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές.

Οι άνθρωποι των δρόμων, αυτοί που εργάζονται για την πρόληψη και την αποκατάσταση και οι άλλοι, οι άνθρωποι της δημοσιότητας (και φυσικά δεν αναφέρομαι στους επιτελείς, οι οποίοι οφείλουν να μιλούν σε όλους μας  και να μας ενημερώνουν τις ώρες που δεν εργάζονται), οι οποίοι από την άνεση του καναπέ τους, κρίνουν τους πάντες και τα πάντα είτε προτείνοντας ανέφικτες λύσεις είτε απλώς κρίνοντας και κατακρίνοντας.

  • Όπως τραγουδούσε ο αείμνηστος Λαυρέντης αυτοί «που φοβούνται το παιχνίδι και το παίζουν δικαστές».

Μόνο που αυτοί ούτε εκλεγμένοι είναι, να έχουν υποστεί τη βάσανο της εκλογής από τον Λαό και να καλούνται συνεχώς να δίνουν λόγω για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, ούτε εργάτες είναι, να έχουν υποστεί τη βάσανο των κινδύνων, της σωματικής εξάντλησης και του κρύου, ούτε και λύσεις έχουν δώσει ποτέ.

Δεν λέω πως δεν υπάρχουν ευθύνες, ούτε πως δεν πρέπει να αποδοθούν.

Υποστηρίζω το κατ’ εμέ αυτονόητο:

  • Πιο σημαντικό από το ποιος έφταιξε, είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να μην ξαναγίνει το ίδιο.

Υπόγειο δίκτυο καλωδίων, ενίσχυση του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, ενίσχυση του προσωπικού των Δήμων, της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας.

Ενίσχυση του Εθελοντισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ξεκάθαρες αρμοδιότητες ούτως ώστε να γνωρίζει κάθε Υπηρεσία και Φορέας τί και πότε πρέπει να το πράξει.

Επενδύσεις σε όλα τα παραπάνω για εκπαίδευση, υλικά και μηχανήματα.

Σκοπός:

  • Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης των Πολιτών και των καταναλωτών σε ένα σύγχρονο και αξιόπιστο Κράτος με ενημερωμένους, ενεργούς Πολίτες.

Ας προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο το πάθημα του χιονιά του 2021 ως μάθημα, ως δώρο γνώσης και εμπειρίας για το μέλλον.

Ας γίνει το έναυσμα για μια καλύτερη εποχή προς χάριν όλων μας.

Αντί να δούμε άλλη μια καταστροφή ας δούμε τις δυνατότητες και την ευκαιρία για βελτίωση όλων όσων αναφέραμε παραπάνω και ας επικυρώσουμε έτσι το ρητό: ουδέν κακόν αμιγές καλού.

 

Ο κ. Γεράσιμος Χαλιώτης είναι δικηγόρος [www.gerasimoschaliotis.com]