Ποιοι δεν θέλουν νέες τράπεζες στην Ελλάδα;

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Στην μνημονιακή Ελλάδα, νέες τραπεζικές άδειες χορηγούνται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο και υπό εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις ενώ η πραγματική οικονομία διψά απεγνωσμένα για ενέσεις ρευστότητας. Οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας, πέρασαν με επιτυχία τη διαδικασία των stress test αλλά υποφέρουν από εσωστρέφεια και απόλυτη έλλειψη διάθεσης ανάληψης ρίσκου, λόγω της ασφυκτικής εποπτείας του SSΜ.

Η κυβέρνηση, ιδιαίτερα ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, έχει τα δικά της “αριστερά” σχέδια για το μέλλον του ελληνικού Τραπεζικού συστήματος.

Ενώ υπάρχει έδαφος και πρόθυμα επενδυτικά κεφάλαια να τοποθετηθούν σε νέες υγιείς τραπεζικές δραστηριότητες, τα κυβερνητικά στελέχει προσπαθούν να δώσουν μία ακόμη ευκαιρία ζωής στην Τράπεζα Αττικής η οποία -σε συνεργασία με την Γαλλική Επενδυτική Τράπεζα Rothchild– προσπαθεί να βρει στρατηγικό επενδυτή για μία ακόμη αύξηση κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα προσπαθούν να δώσουν ζωή και αντικείμενο σ’ ένα “παλιό αριστερό όραμα”, τη δημιουργία μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – εντελώς συμπτωματικά πάλι με Γαλλική τεχνική βοήθεια – που θα χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις, θα συμβάλει στην ταχεία μείωση των «κόκκινων» δανείων και θα δημιουργήσει έδαφος για μικροπιστώσεις.

Η πώληση της τράπεζας ΙΒG στην Ελλάδα αποτελεί …μνημονιακή υποχρέωση…στην Κύπρο. Από το 2016 προσπαθεί ο ειδικός διαχειριστής της περιουσίας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας κ. Κλεόβουλος Αλεξάνδρου να πουλήσει την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG). Επενδυτές πρόθυμοι να τοποθετηθούν υπάρχουν. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού εκδήλωσαν ενδιαφέρον όχι ένα ούτε δύο αλλά δεκατρία επενδυτικά σχήματα, μεταξύ των οποίων ισχυρά ελληνικά επιχειρηματικά ονόματα αλλά και ξένα επενδυτικά funds και χρηματοοικονομικοί όμιλοι. Χαρακτηριστικά ονόματα που εκδήλωσαν κατ’ αρχήν ενδιαφέρον είναι η Quest Συμμετοχών του προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα, η Barniveld Enterprises, του ομίλου Βαρδινογιάννη και η Praxia Bank (πρώην Credicom). Στα διεθνή επενδυτικά σχήματα, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνεται o κινεζικός όμιλος Fosun, το Farallon Capital Management, που αγόρασε πρόσφατα μέρος των τραπεζικών δανείων της Euromedica, το Ambrosia Capital (με έδρα στο Λονδίνο και σημαντική δραστηριότητα στο Χ.Α.) .

Ενώ λοιπόν η Κύπρος βιάζεται, στην Ελλάδα οι κυβερνητικοί μηχανισμοί παίζουν καθυστέρηση. Με διακριτικό πλην όμως ορατό τρόπο, παίζουν με τις προθεσμίες προσπαθώντας να δώσουν ζωτικό χώρο στην “μη συστημική τράπεζα” Αττικής να αναπτυχθεί συνεπικουρούμενη από την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα την οποία περιγράφει αναλυτικά στο “Ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο” ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναζητώντας απελπισμένα να συγκεντρώσει κεφάλαια για να ξεκινήσει.

Τόσο στην Τράπεζα Αττικής όσο και στην Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο Γαλλικός παράγοντας είναι καθοριστικός.

Ειδικά στην Attica Bank η κλεψύδρα εξαντλείται.

Η Γαλλική επενδυτική Τράπεζα Rothchild προσπαθεί να βρει επενδυτή πρόθυμο να βάλλει μόλις 197 εκατ. Ευρώ σε μια τράπεζα που έχει “κάψει” πολλές φορές τους παλιούς της μετόχους. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει η Attica Bank από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ ώστε να προσλαμβάνει αυτούς που χρειάζεται με πιο “ευέλικτες” διαδικασίες.

Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στην αύξηση κεφαλαίου συνδέεται με την προσπάθεια πώλησης ενός χαρτοφυλακίου δανείων της Attica Bank . Το χαρτοφυλάκιο, ύψους 700,5 εκατ. ευρώ, αφορά μη καταγγελμένα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία έχουν τιτλοποιηθεί και μεταβιβαστεί στα τέλη του 2017 στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) ABS Metexelixis S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο.

Ενώ λοιπόν υπάρχουν ισχυρά επενδυτικά σχήματα πρόθυμα να τοποθετηθούν στην ελληνική τραπεζική αγορά, χωρίς βάρη και παθογένειες του παρελθόντος, μέσω της ΙΒη οποία διαθέτει και τραπεζική αλλά και χρηματιστηριακή άδεια, υψηλή ρευστότητα και μικρό χαρτοφυλάκιο δανείων χωρίς “κόκκινα”, η κυβέρνητική αβελτηρία προσπαθεί να φέρει το “νέο” μέσα από τις παλαιότερες των μεθόδων στην Ελληνική αγορά…