Ένας περίεργος μήνας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ήταν αναμενόμενο. Ζούμε στην εποχή που οι αγορές κινούνται με βάση πολιτικές δηλώσεις, πολεμικές ρητορικές και τα διαρκή …τιτιβίσματα του Αμερικανού προέδρου.

Τα οικονομικά μεγέθη έχουν περάσει σε δεύτερο ρόλο, οι αγορές κινούνται με βάση πολιτικές αποφάσεις.

Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να «τιμωρήσει» τους εξαγωγείς αλουμινίου με δασμούς, όλοι έβλεπαν την μετοχή του μεγαλύτερου Ρώσου εξαγωγέα αλουμινίου Rusal, να καταρρέει, την τιμή του αλουμινίου να εκτινάσσεται και συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές όλων των εμπορευμάτων.

Οι πολεμικές ιαχές στην κορεατική χερσόνησο ξεσήκωσαν τις τιμές του πετρελαίου.

  • Αμέσως βγήκαν στην πιάτσα οι αναλυτές που στηρίζουν την πολιτική Τραμπ και μας εξήγησαν με πειστικά επιχειρήματα ότι το ακριβό πετρέλαιο συμφέρει αυτή τη στιγμή την Αμερική γιατί η ταχεία ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων δίνει ώθηση συνολικά στην οικονομία.
    Από την άλλη πλευρά, όμως ο Αμερικανός καταναλωτής γίνεται φτωχότερος, οι επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών πετρελαίου γίνονται αισθητές στην τσέπη των καταναλωτών, η τιμή της βενζίνης ανεβαίνει.

Με τις τιμές των πρώτων υλών στα ύψη, αυτονόητα, δημιουργήθηκαν φόβοι και πληθωριστικές προσδοκίες. Αυτές έστειλαν τα επιτόκια των 10ετών αμερικανικών ομολόγων  στο 3% (τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2014).

Από την άλλη πλευρά όμως το αμερικανικό Δημόσιο έχει προγραμματίσει να εκδώσει τώρα νέα ομόλογα, δηλαδή να ρίξει νέο «χαρτί» στην ταραγμένη αγορά χρήματος, 5ετούς, 7ετούς και 10ετούς διάρκειας.

Ο νευρικός κλονισμός στην αγορά των ομολόγων επηρέασε αμέσως τα χρηματιστήρια.

Οι επενδυτές εγκατέλειψαν άρον άρον τις «ακριβές» μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας με πρώτη την Apple και στράφηκαν στα “ασφαλή καταφύγια” των εταιρειών χρησιμότητας (Utilities) δηλαδή εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όπως ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνία, είδη πρώτη ανάγκης (γάλα) και παραδοσιακά διανέμουν υψηλά μερίσματα.

Αυτό το rotation ανάμεσα στις ριψοκίνδυνες και τις ασφαλείς μετοχές δημιουργεί προφανώς παρενέργειες σε όλες τις περιφερειακές αγορές…

Δεν υπάρχουν σαφή οικονομικά δεδομένα που να δικαιολογούν μεταστροφή των επενδυτών. Οι αναλυτές του ΔΝΤ το περασμένο Σαββατοκύριακο εξέδωσαν μελέτες που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις του προστατευτισμού και των εμπορικών πολέμων, προέβλεψαν αύξηση του κόστους χρήματος και ανησύχησαν τις αγορές. Πλην όμως όλα αυτά είναι προβλέψεις, εκτιμήσεις, φόβοι. Δεν υπάρχουν στοιχεία και γεγονότα.

Οι αγορές κρέμονται από τα… χείλη του προεδρικού Twitter, ο οποίος κάποια στιγμή, στις 6 το πρωί, θα μας ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις του στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Οπως έκανε με τη Rusal, την οποία πρώτα κατέστρεψε με δηλώσεις περί επικείμενων αυστηρών δασμών, κατόπιν αναίρεσε υποσχόμενος… επιείκεια και η τιμή του αλουμινίου ανεβοκατέβαινε παγκοσμίως, όπως ένα παιδάκι σε καινούργιο τραμπολίνο. 

Τα ίδια έγιναν και με την τιμή του πετρελαίου. Το Βrent ξεκουράζεται στα 74 δολάρια το βαρέλι αφού ο Αμερικανός πρόεδρος σταμάτησε το ανοδικό ράλι, εκδηλώνοντας δημοσίως τον θυμό του για την πολιτική των κρατών του ΟΠΕΚ. Υπάρχει όμως σε εξέλιξη και η κόντρα της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη. Οι πρόθυμοι αναλυτές δημοσιοποιούν τις εκτιμήσεις τους για έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό του ιρανικού πετρελαίου που θα μπορούσε να οδηγήσει τον μαύρο χρυσό στα 100 δολάρια.

Το πετρέλαιο ανεβαίνει, τα ευρωπαϊκά ομόλογα υποφέρουν από πυρετό.

Η Ελλάδα αρμενίζει πλησίστια στις αγορές