Δύο μεγάλους πρωταγωνιστές στους τομείς της νομικής και της συμβουλευτικής υποστήριξης έχει αναδείξει μέχρι στιγμής η εγχώρια αγορά των NPLs και των τιτλοποιήσεων, όπως γράφει το NplConfidential.com.

Κύριο χαρακτηριστικό και των δύο είναι η συμμετοχή τους σε όλα σχεδόν τα μεγάλα deals της τελευταίες διετίας για την διαχείριση κόκκινων δανείων στην ελληνική αγορά καθώς και η συνεργασία τους και με τις τέσσερις συστιμικές τράπεζες. 

Δείτε επίσηςH Tρ. Πειραιώς προσέλαβε 2 συμβούλους για να πουλήσει 7 δισ Ευρώ κόκκινα δάνεια

Και μπορεί σε ότι αφορά στο νομικό σκέλος η Δικηγορική Εταιρεία Karatzas & Partners να μην αποτελεί έκπληξη για την αγορά, λόγω του μεγέθους και της εξειδίκευσή της, η δυναμική όμως που επιδεικνύει στο ρόλο του συμβούλου ο ισπανικός όμιλος Alantra στο μικρό διάστημα της παρουσίας τους στην ελληνική αγορά πραγματικά εντυπωσιάζει. 

Ο ισπανικός όμιλος Alantra έχει ως αντικείμενο την επενδυτική τραπεζική, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Alantra κατά την τελευταία διετία, στη χώρα μας, έχει συμμετάσχει ως σύμβουλος σε περισσότερα από 10 deals, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα δανειακά χαρτοφυλάκια Cairo και Pillar της Eurobank, το Mirror της Εθνικής Τράπεζας, το Mercury της Alpha Bank και το Helix της Τράπεζας Κύπρου. 

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η Alantra θα παρέχει τις συμβουλευτικές της υπηρεσίες και στις δύο τιτλοποιήσεις της τράπεζας Πειραιώς – το project Vega ύψους 5 δισ. ευρώ και το project Phoenix ύψους 2 δισ. ευρώ – ενώ συνολικά από το 2018 έως και σήμερα έχει παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη διαχείριση περισσότερων από 15 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχει συνεργαστεί με όλες τις τράπεζες. 

Επιπρόσθετα, ο τομέας της επενδυτικής τραπεζικής της Alantra έχει λειτουργήσει ως σύμβουλος στη συναλλαγή για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, αξίας 10,3 δισ. ευρώ, της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα. Όπως και για την πώληση του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Παγκοσμίως, η Alantra έχει λειτουργήσει ως σύμβουλος σε περισσότερες από 90 συναλλαγές συνολικής αξίας 62 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ξένη μητρική αγόρασε το 2018  το τμήμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τα κόκκινα δάνεια της KPMG UK και έτσι άρχισε να μπαίνει δυναμικά στις συμβουλευτικές υπηρεσίες πώλησης και τιτλοποίησης NPLs. 

Βασικός partner είναι ο Βασίλης Κοσμάς, ο οποίος εργαζόταν στην KPMG UK, έχει περάσει από την Εθνική Τράπεζα την περίοδο 2007-2014, από την Εθνική Ασφαλιστική ενώ από το 2013 έως και το 2015 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΛΑΡΚΟ.

Σημειώνεται ότι η ισπανική πολυεθνική, πρόσφατα, προσέλαβε στη θέση του γενικού διευθυντή στο γραφείο της Αθήνας τον Χρήστο Στεφανίδη, ο οποίος δραστηριοποιείτο για περίπου 16 χρόνια στην PriceWaterhooseCoopers.