Γράφει η «ξενοδόχος
Στροφή των Ελλήνων στην Airbnb οι οποίοι είναι και αυτοί που τροφοδοτούν τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων βλέπουν οι επιτελείς της γνωστής πλατφόρμας για τη χώρα μας, ενώ οι αγορές του εισερχόμενου τουρισμού κινούνται υποτονικά, με τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης για κρατήσεις στη χώρα μας να προέρχονται από τους Γερμανούς.
Τα χαρακτηριστικά της Airbnb στην Ελλάδα ανέλυσε χθές από το forum των Δελφών Giacomo Trovato, Διευθυντής Ιταλίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Airbnb και όπως ανέφερε:
- Προ κορωνοϊού, η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων ήταν κατά βάση μία αγορά διεθνής, με ποσοστό 80% να αφορά επισκέπτες από το εξωτερικό.
- «Οι βασικές χώρες προέλευσης είναι από ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Η αγορά έπεσε σε τέλμα τον Απρίλιο και έκτοτε έχουμε δει μια ανάκαμψη, από το Μάϊο και μετά κυρίως από τον εσωτερικό τουρισμό».
- Οι προορισμοί που φαίνεται ότι ανακάμπτουν πιο γρήγορα στη χώρα μας είναι η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, ενώ υπάρχει διαφοροποίηση στα νησιά, όπου ξεχωρίζουν η Κρήτη και Κέρκυρα. Η Αθήνα δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και είναι κάπου στο μέσον αυτή την στιγμή.
- Οι κρατήσεις επικεντρώνονται την περίοδο του Ιουνίου και του Ιουλίου.
- Tο 60% των κρατήσεων είναι για τον Ιούνιο, ένα 20% τον Ιούλιο και το υπόλοιπο 20% για μεταγενέστερη περίοδο.
- «Το κοινό εστιάζει στην τρέχουσα περίοδο, ωστόσο αν οι συνθήκες και τα δεδομένα στην Ελλάδα εξακολουθήσουν να είναι θετικές θα δούμε περαιτέρω βελτίωση για τους μήνες του φθινοπώρου».
Ο κ. Trovato δεν θεωρεί ότι για την Ελλάδα υπήρξε αντίκτυπος λόγω κορωνοϊού ως προς τον αριθμό των εγγεγραμμένων καταλυμάτων.
- «Στα τέλη του 2019 είχαμε συνολικά 119.000 καταλύματα εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα, αριθμός που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 4.000, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το κοινό θεωρεί ότι υπάρχει χώρος για τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις».