Αντιμέτωπος με τις εφιαλτικές συνέπειες του COVID-19 στο παγκόσμιο travelling βρίσκεται και ο χώρος του εταιρικού ταξιδιού. Οι εταιρείες έχουν σταματήσει, εδώ και 3 μήνες περίπου, σχεδόν ολοκληρωτικά τα ταξίδια τους και ο κλάδος υποφέρει. Προβλέπονται τεράστιες περικοπές και μεγάλη συρρίκνωση κραταιών Ελληνικών ταξιδιωτικών εταιρειών στον χώρο του corporate travel. Η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Μένει να μετρήσουμε τις συνέπειές της.
Πότε θα γίνει αυτό; Γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Θα γινόταν πολύ νωρίτερα αλλά η χρονική επέκταση της δυνατότητας αναστολής εργασίας, δίνει την ευκαιρίας στους επιχειρηματίες να περιμένουν για 2 μήνες παραπάνω την αναστροφή της κατάστασης.
Το Figame.com (Reed and MacKay partner για Ελλάδα και Κύπρο), ένας εκ των ηγετών στον χώρο του εταιρικού ταξιδιού, διεξήγαγε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 εταιρείες που εδρεύουν σε Ελλάδα και Κύπρο.
Επιλέχθηκαν μερικοί από τους μεγαλύτερους εταιρικούς travel spenders στις αγορές αυτές καθώς και εταιρείες με μικρότερο όγκο ταξιδιών (ενδεικτικά μερικές από αυτές: Intracom Group of Companies, Marks and Spencer, MAZARS, ΜΕΒΓΑΛ, Skagias Α.Ε. Ιωνική Σφολιάτα Α.Ε. QMS Cert, ).
- Ερωτήθηκαν corporate travel decision makers, οι οποίοι βασισμένοι στην εμπειρία τους έδωσαν τις εκτιμήσεις τους σε ερωτήματα όπως επιστροφή στην κανονικότητα, αλλαγή ταξιδιωτικής πολιτικής κ.α.
Σε 1 με 3 μήνες οι πρώτες πωλήσεις!
To 31% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η εταιρεία στην οποία δουλεύει θα ξεκινήσει κάποια εταιρικά ταξίδια αμέσως μετά το άνοιγμα των δρομολογίων. Αν σε αυτό το νούμερο προστεθεί και ένα 33% που θεωρεί ότι αυτή η επανεκκίνηση θα γίνει σε έναν με τρεις μήνες, προκύπτει ότι το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι μέσα στου πρώτους 3 μήνες μετά τον Ιούνιο θα υπάρξει κάποια μετακίνηση στελεχών.
Η ανάκαμψη είναι αργή μεν, σταθερή δε
Μοιρασμένες είναι οι απόψεις για το πόσο θα ταξιδεύουν οι εταιρείες μετά την επανεκκίνηση. Το 50% πιστεύει ότι θα κάνουν λιγότερο από 20% (18%) της κίνησης που έκαναν πριν το lock down, ενώ μόλις το 5% περιμένει μια κίνηση γύρω στο 80%.
Στην ερώτηση σε πόσο διάστημα θεωρούν ότι θα ταξιδεύουν στα ίδια επίπεδα με την περίοδο πριν το COVID 19 μόλις ένα 5% θεωρεί ότι θα αρχίσουν τα ταξίδια αμέσως. Ένα 46% θεωρεί ότι θα χρειαστούν 6 μήνες για να φτάσουν στα ίδια επίπεδα την εταιρική ταξιδιωτική δαπάνη. Το 23% πιστεύει ότι θα χρειαστούν 6 με 12 μήνες ενώ ένα 31% δήλωσε ότι θα χρειαστούν πάνω από 12 μήνες.
Πιο επικίνδυνη ταξιδιωτική υπηρεσία θεωρούνται τα δημόσια μέσα μεταφοράς με δεύτερες τις πτήσεις.
Ένα 64% δηλώνει ότι θα αλλάξει η ταξιδιωτική πολιτική της εταιρείας. Τέλος ένα 62% θεωρεί ότι είναι κατάλληλη στιγμή να αλλάξει η εταιρεία τον τρόπο που γίνονται μέχρι σήμερα οι κρατήσεις ταξιδιών και να αρχίσει να χρησιμοποιείται ένα online Corporate Booking tool.
Φοβούνται να ταξιδέψουν τα στελέχη των εταιρειών;
Στην ερώτηση για το αν θα επηρεαστούν τα στελέχη των εταιρειών από τον COVID19 σε σχέση με τα travel pattern τους ένα 89% απάντησε θετικά. Τα στελέχη θα το σκεφτούν διπλά για να ταξιδέψουν πάλι.
Συμπερασματικά
Ξημερώνει μια διαφορετική μέρα στον χώρο του εταιρικού ταξιδιού. Όλοι οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι το εταιρικό ταξίδι θα ανακάμψει πλήρως. Αλλά αυτό θα πάρει καιρό. Τα corporate travel agencies θα πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες για να δουν την κίνησή τους στα πρότερα επίπεδα. Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προκύπτει ότι μέσα σε 12 μήνες η κίνηση θα έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. Περίπου σε 18 μήνες δηλώνουν ότι η αγορά θα είναι όπως πριν. Τα στοιχεία δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αντίστοιχες ευρωπαϊκές έρευνες. Γύρω στα τέλη του 2021 λοιπόν δηλώνουν τα στελέχη ότι η συγκεκριμένη αγορά θα είναι όπως πριν.
Θα βοηθηθούν τα corporate travel agencies στον κλυδωνισμό αυτό της πορείας τους; Θα στηριχτούν οι επιχειρήσεις ή οι θέσεις εργασίας; Θα υπάρξει αναζωπύρωση του COVID19 το φθινόπωρο που θα αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα; Πολλά ερωτήματα και ακόμα λίγες απαντήσεις. Η αγορά είναι εδώ αλλά σε καταστολή…