Πραγματοποιήθηκε σε υπουργικό επίπεδο η πρώτη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Ειδικής Ομάδας Εργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ως προεδρεύοντος της Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) για τη συγκρότηση TASK FORCE με αντικείμενο την επιλογή «βέλτιστων πρακτικών» και την υποβολή στον ΠΟΤ συγκεκριμένων προτάσεων για την επάνοδο στην κανονικότητα.
Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι 5 άξονες για την επόμενη μέρα του Τουρισμού.
Αναλυτικά:
1) Υγειονομικός άξονας: Προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, το yachting κτλ. Στις 8 Μαΐου οι ομάδες εργασίας του Υπουργείου Τουρισμού που επεξεργάζονται τα πρωτόκολλα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα θα είναι έτοιμες να ανακοινώσουν τα πρωτόκολλα, που θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
2) Οικονομικός άξονας: Προετοιμάζονται κοστολογημένες προτάσεις σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
3) Διπλωματικό άξονας: Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη “ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική, η ισραηλινή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, τότε δεν θα έρθει κανένας τουρίστας. Κανείς δεν θα έρθει για λίγες μέρες για να κάτσει μετά για δύο εβδομάδες στο σπίτι του. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις. Ήδη Ομάδες Εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν”, υπογράμμισε ο Υπουργός.
4) Προβολή της χώρας: Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη μια νέα καμπάνια, η οποία για πρώτη φορά θα μπορέσει να είναι μια εθνική καμπάνια, μακριά από παραφωνίες, από ερασιτεχνισμούς.
5) Επαφές με τους tour operators και με τα διεθνή μέσα: Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, ο CEO της TUI μιλώντας στο Dier Spiegel δήλωσε ότι “εμείς θέλουμε να δουλέψουμε με χώρες, οι οποίες κάνουν κάτι για να ξαναφέρουν τουρίστες πίσω και για να ενεργοποιήσουν τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κύπρος”.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί, γενικοί γραμματείς και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας των δέκα κρατών-μελών της Επιτροπής για την Ευρώπη του ΠΟΤ που απαρτίζουν την Ομάδα Εργασίας. Παρέμβαση έκανε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Zurab Pololikashvili, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τoν υπουργό για την ανάληψη και επιτυχή υλοποίηση της πρωτοβουλίας.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κείμενο το οποίο είχε προετοιμάσει ελληνική πλευρά και είχε διαμορφωθεί από τις 10 συμμετέχουσες χώρες. Ο υπουργός αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, παρουσίασε τις έξι θεματικές ενότητες του κειμένου που ήταν οι εξής:
1. Αξιολόγηση ληφθέντων μέτρων από κράτη-μέλη του ΠΟΤ και επιλογή καλών πρακτικών.
2. Αξιολόγηση και ιεράρχηση των πιέσεων που δέχεται η τουριστική βιομηχανία.
3. Πλαίσιο διατήρησης λειτουργικότητας του τουριστικού τομέα.
4. Λήψη μέτρων υλοποιήσιμων σε επίπεδο προορισμού.
5. Διαμόρφωση κριτηρίων με σκοπό την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της τουριστικής βιομηχανίας.
6. Διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών για την μεταβατική περίοδο προς την κανονικότητα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν τον Έλληνα υπουργό, βρήκαν θετικά τα στοιχεία του σχεδίου της λευκής βίβλου, και αφού κατέθεσαν τις προτάσεις τους, συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν οι εκπρόσωποί τους το κείμενο έως το τέλος της εβδομάδας. Ο κ. Θεοχάρης συνοψίζοντας ζήτησε να δοθεί έμφαση στις προτάσεις για τις ενέργειες της επόμενης μέρας και συμφώνησε με τους ομολόγους του για άμεση ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής.