Για πρώτη φορά, ένα από τα πολλά πειραματικά εμβόλια, που αναπτύσσονται για τον νέο κοροναϊό, κατάφερε να προστατέψει πιθήκους. Το εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από τη βιοτεχνολογική κινεζική εταιρεία Sinovac Biotech, η οποία έχει ξεκινήσει δοκιμές στους ανθρώπους στις 16 Απριλίου.

Το εμβόλιο βασίζεται στην παραδοσιακή τεχνολογία παρασκευής εμβολίων, δηλαδή, αποτελείται από μια χημικά απενεργοποιημένη έκδοση του ιού. Οι ερευνητές της Sinovac Biotech έδωσαν δύο διαφορετικές δόσεις του εμβολίου σε συνολικά οκτώ πιθήκους και 3 εβδομάδες αργότερα, εισήγαγαν τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί το COVID-19, στους πνεύμονες των πιθήκων και κανένας δεν ανέπτυξε λοίμωξη.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση, δεν υπήρξαν προφανείς παρενέργειες στους πιθήκους και καλύτερη ανταπόκριση είχαν οι πίθηκοι στους οποίους δόθηκε η υψηλότερη δόση εμβολίου. Επτά ημέρες μετά τη χορήγηση του ιού στα ζώα, οι ερευνητές δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν στον φάρυγγα ή στους πνεύμονες σε κανένα από αυτά.

Τα αποτελέσματα αυτά «μας δίνουν μεγάλη εμπιστοσύνη» ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει και σε ανθρώπους, λέει ο Meng Weining, ανώτερος διευθυντής της Sinovac για θέματα εξωτερικών κανονιστικών υποθέσεων. Το θετικό με το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας είναι ότι δεν βασίζεται σε κάποια προηγμένη τεχνολογία και συνεπώς αν πετύχουν οι δοκιμές, η παραγωγή του μπορεί να γίνει και σε χώρες χωρίς εξελιγμένη τεχνολογία.

Από την πλευρά του ο Douglas Reed από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh, που αναπτύσσει και δοκιμάζει εμβόλια για τη νόσο COVID-19 σε μελέτες πιθήκων, λέει ότι ο αριθμός των ζώων ήταν πολύ μικρός για να αποδώσει στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα. Ακόμη, εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο, με τον οποίο η ομάδα της Sinovac καλλιέργησε τον ιό, που χρησιμοποίησε για να μολύνει τους πιθήκους, επισημαίνοντας ότι μπορεί να έχει προκαλέσει αλλαγές που τον διαφοροποιούν από εκείνον που μολύνει τους ανθρώπους. Μια άλλη ανησυχία είναι ότι οι πίθηκοι δεν αναπτύσσουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα που προκαλεί ο SARS-CoV-2 στους ανθρώπους.

Virus.com.gr