Στην Ολλανδία θα είναι η έδρα των κεντρικών γραφείων της Unilever, εγκαταλείποντας τη βρετανική βάση που διατηρούσε για σχεδόν έναν… αιώνα.
Η κίνηση εκτιμάται ότι αποτελεί «χτύπημα» στην Τερέζα Μέι που προσπαθεί να κρατήσει τις επενδύσεις στη χώρα της και μετά το διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία της Βρετανίας, στην οποία ανήκουν, μεταξύ άλλων, τα σαπούνια Dove και τα παγωτά Ben & Jerry’s, είχε μέχρι σήμερα δύο κεντρικά γραφεία, στο Λονδίνο και στο Ρότερνταμ. Το 2017, άρχισε να επαναξιολογεί τη δομή με τη διπλή έδρα αφού απέρριψε την προσφορά εξαγοράς ύψους 143 δισ. δολαρίων από την Kraft Heinz, πυροδοτώντας μια μάχη μεταξύ της Βρετανίας και της Ολλανδίας.
Βάζει τέλος σε μήνες πίεσης από την ολλανδική και τη βρετανική κυβέρνηση προς την εταιρεία, μετά την ανακοίνωσή της πέρυσι, για αλλαγές στις υποδομές των κεντρικών γραφείων της. Σημειώνεται ότι τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στην Ολλανδία, βρίσκονται στο Ρότερνταμ.
“Δεν αφορά το Brexit”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πολ Πόλμαν. “Η Unilever βρίσκεται σε 190 χώρες στον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η Unilever θα δημιουργήσει τρεις τομείς, με τις μονάδες προϊόντων ομορφιάς και οικιακών προϊόντων να έχουν τα κεντρικά τους γραφεία στο Λονδίνο. Τα κεντρικά γραφεία της μονάδας τροφίμων και αναψυκτικών θα βρίσκονται στην έδρα της εταιρίας στο Ρότερνταμ.
Η Unilever σχηματίστηκε μέσω της συγχώνευσης της Margarine Unie της Ολλανδίας και της κατασκευάστριας εταιρείας σαπουνιών Lever Brothers της Βρετανίας, τη δεκαετία του 1930.
«Διαλέξαμε την Ολλανδία καθώς πολύ απλά, στο τέλος της ημέρας, η ολλανδική εταιρεία είναι λίγο μεγαλύτερη από τη βρετανική», σημείωσε ο CEO, GraemePitkethly.
Η εταιρεία σήμερα πραγματοποιεί δύο ετήσιες συνεδριάσεις, απασχολεί δύο συμβούλια από τα ίδια μέλη και λειτουργεί με διαφορετικούς ρυθμιστικούς κανόνες σε κάθε χώρα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ολλανδική πλευρά αντιπροσωπεύει περίπου 55% του συνδυαστικού μετοχικού κεφαλαίου.