Ιστορική μέρα για το Λιμάνι Ηρακλείου αλλά και για την Κρήτη ολόκληρη καθώς σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΗ προς τον όμιλο Γκριμάλντι.

Η εκδήλωση ξεκινά τώρα από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και τον ΟΛΗ  στον Επιβατικό Σταθμό του Λιμανιού Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση θα είναι παρών και ο ίδιος ο Εμάνουελ Γκριμάλντι καθώς και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης.

Την ίδια ώρα θα παρευρεθεί ο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, ο Δ.Σ. του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης.

Παράλληλα, στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και το μεγαλoστέλεχος του ομίλου Grimaldi, Πολ Κυπριανού, o οποίος αναμένεται ν’ αναλάβει σημαίνοντα ρόλο στη διοίκηση του κρητικού λιμένα.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής σημαίνει τη μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στον Όμιλο Grimaldi και την καταβολή από την πλευρά του τού αντιτίμου των 80 εκατ. ευρώ.

  • Με βάση τις τελευταίες τροπολογίες της κυβέρνησης, το 50% του τιμήματος θα κατευθυνθεί στη μείωση του χρέους και το υπόλοιπο 50% θα κατευθυνθεί (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) σε αναπτύξεις άλλων λιμένων της χώρας.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ-Grimaldi

Yστερα από διεθνή διαγωνισμό, το 67% των μετοχών του λιμένα Ηρακλείου περιήλθε στον Όμιλο Grimaldi (Grimaldi Euromed SpA – Μινωικές Γραμμές), έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ.

  • Το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένα ως μέτοχος, ενώ, ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, θα συνεργαστεί με τον νέο επενδυτή, προκειμένου το λιμάνι να αξιοποιηθεί προς όφελος της ανάπτυξης της Κρήτης και συνολικά της εθνικής οικονομίας.

Στο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα του ιταλικού ομίλου με στόχο την αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης του λιμένα στην Ανατολική Μεσόγειο είχε αναφερθεί, κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grimaldi Euromed SpA, Emanuele Grimaldi.

Έχει επισημάνει ότι στους σχεδιασμούς του ομίλου περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, των εμπορικών ροών, για επιβάτες και εμπορεύματα, αλλά και της μεταφοράς νέων οχημάτων.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εμπορικό κομμάτι του λιμένα αναμένεται να δημιουργηθεί car terminal.

Επίσης, μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχεδιάζει να καταστήσει το λιμάνι του Ηρακλείου ένα πραγματικά πράσινο λιμάνι.