Mε το ποσό ρεκόρ των 245 εκατ. Ευρώ, θα επιδοτηθεί από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το νέο εργοστάσιο μπαταριών λιθίου που σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Δυτική Μακεδονία, η Sunlight.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ εγκριθεί για ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο και αναδεικνύει τη σημασία αυτού του έργου όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
Στα πλαίσια του προγράμματος «Δέσμευσης εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Καινοτομίας (Innovation Fund) χρηματοδοτούνται -με πολύ μικρότερα ποσά, λιγότερα των 50 εκατ. Ευρώ – άλλα δύο ελληνικά επιχειρηματικά σχέδια:
- Η επένδυση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για επικάλυψη αντικειμένων από αλουμίνιο,
καθώς και το
- πρότζεκτ της Advent για την παραγωγή κυψελών καυσίμου.
Συνολικά, το Ταμείο Καινοτομίας χρηματοδοτεί 85 καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια, ανάμεσα τους και 3 Ελληνικά.
Η ElvalΗalcor και η Advent, πήραν έγκριση για ενισχύσεις 20 εκ.€ και 35 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
- To εργοστάσιο της Sunlight στην περιοχή της Κοζάνης, όπου ήδη η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχει εξασφαλίσει έκταση του Επιχειρηματικού Πάρκου στα Κοίλα, έχει τεράστιο προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1,2 δις Ευρώ.
Στο βιομηχανικό συγκρότημα που θα δημιουργηθεί θα απασχολούνται έως και 2.000 εργαζόμενοι.
Όλα αυτά ξεκινούν από σήμερα με την επιδότηση του 1/6 του έργου από την Κομισιόν, αλλά τώρα πρέπει να ξεπεραστούν όλα τα υπόλοιπα εμπόδια.
- H αλήθεια είναι ότι πολλά στελέχη της Sunlight Group είχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους για τη συγκεκριμένη επένδυση κάνοντας μάλιστα γνωστή και την πρόθεση της Γαλλίας να απευθύνει πρόσκληση στον όμιλο να κατασκευάσει εκεί στη Βόρεια Γαλλία εργοστάσιο που θα κατασκευάζει μπαταρίες.
Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2023 η επένδυση του ΤΙΤΑΝα χρηματοδοτήθηκε από το Innovation Fund με 234 εκατ. Ευρώ και η αντίστοιχη επένδυση «carbon capture storage» της Motor Oil χρηματοδοτήθηκε με 175 εκατ. €.
Επομένως η επένδυση της Sunlight επιβραβεύθηκε με ποσό ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα….