Διατήρηση υψηλής κερδοφορίας σε μια από τις καλύτερες χρονιές ιστορικά από πλευράς επιδόσεων διυλιστηρίων, με υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων και αυξημένη υπερ-απόδοση, ανακοίνωσαν απόψε τα Ελληνικά Πετρέλαια για το 2018.
Η διατήρηση υψηλής κερδοφορίας, η βελτίωση του ισολογισμού και η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων, οδήγησε το ΔΣ σε πρόταση διανομής το 2018 μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή (συνολικά 229,2 εκατ. ευρώ)
Ειδικότερα:
– Tα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) του 2018 ανήλθαν στα 730 εκατ. ευρώ (-12%), με τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα 296 εκατ. (-20%).
– Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα 215 εκατ. ευρώ (-44%), καθώς έχουν επηρεαστεί αρνητικά, εκτός από την αποτίμηση των αποθεμάτων στο Δ’ Τρίμηνο, με σειρά από έκτακτες μη λειτουργικές προβλέψεις. Οι σημαντικότερες παράμετροι που επηρέασαν τα αποτελέσματα αφορούν τη λογιστική απομείωση της αξίας της ΔΕΣΦΑ, την πρόβλεψη για τις αυξημένες τιμές CO2, κ.α.
Ο Όμιλος το 2018 κατέγραψε ιστορικά υψηλά σε παραγωγή με 15,5 εκατ. τόνους (+3%), καθώς και αυξημένες πωλήσεις με 16,5 εκατ. τόνους (+4%). Επιπλέον, οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 9,4 εκατ. τόνων.
«Τα ισχυρά αποτελέσματα του Ομίλου για το έτος οφείλονται κυρίως στην καλύτερη λειτουργία των διυλιστηρίων σε σχέση με το 2017, που αντιστάθμισαν μερικώς την αναμενόμενη πτώση στην κερδοφορία λόγω του δυσμενέστερου διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης σε σχέση με πέρυσι, όπως καταγράφεται με την υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων Μεσογείου και την ισχυροποίηση του ευρώ», σημειώνουν τα ΕΛΠΕ.
Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων το 2018 ανήλθε στα 6,7 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 3% σε σχέση με το 2017, λόγω υποχώρησης στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Αντίθετα, η ζήτηση για καύσιμα κίνησης κατέγραψε μικρή αύξηση. Η κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων ανήλθε στους 1,3 εκατ. τόνους (+11%), σημειώνοντας αύξηση για 6η συνεχή χρονιά, με τα ναυτιλιακά καύσιμα να κινούνται επίσης ανοδικά, κατά 4%, στους 2,9 εκατ. τόνους.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Η ισχυρή κερδοφορία του Ομίλου ΕΛΠΕ διατηρήθηκε και το 2018 παρά τους αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες, όπως η υποχώρηση ενδεικτικών περιθωρίων, η ισχυροποίηση του Ευρώ έναντι του 2017, η σημαντική πτώση των διεθνών τιμών αργού το Δ΄ Τρίμηνο και η συνακόλουθη μείωση αξίας αποθεμάτων, αλλά και οι αυξημένες τιμές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.
Παράλληλα, το 2018 συνεχίστηκε η περαιτέρω εξυγίανση της χρηματοοικονομικής δομής και η βελτίωση του ισολογισμού του Ομίλου. Οι συνολικές υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 1.635 εκατ. ευρώ, ή ποσοστιαία κατά 26% έναντι του 2015. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1.500 εκατ., ευρώ ενώ ο συντελεστής μόχλευσης στο 38%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών.
Επετεύχθη, επίσης, περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους που περιορίστηκε στα 146 εκατ. ευρώ σημειώνοντας συνολική μείωση κατά 32% έναντι του 2014. Η σημαντική αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών στα 570 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τα έσοδα από την πώληση του ΔΕΣΦΑ, διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για τον Όμιλο στη χρηματοοικονομική αγορά.
Με στόχο την διατήρηση των συνολικών θετικών αποτελεσμάτων και την περαιτέρω βελτίωσή τους, ο Όμιλος σχεδίασε και υλοποιεί ένα πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης ανταγωνιστικότητας, με κύριους άξονες της στρατηγικής τον ενεργειακό μετασχηματισμό, τη δραστική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βελτιστοποίηση του Προγράμματος Προμηθειών και τον εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων.
Το Πρόγραμμα αυτό, σε συνδυασμό με το Πενταετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2023, εξασφαλίζει στον Όμιλο μια ενεργό και διεθνώς ανταγωνιστική παρουσία στον ενεργειακό τομέα της ΝΑ Ευρώπης.».