Το συνολικό ποσό των 16,229 δισ. ευρώ (σε τιμές 2018) θα έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά την περίοδο 2021-2027, σύμφωνα με τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Από αυτά τα 12,668 δισ. θα αφορούν άμεσες ενισχύσεις, τα 391 εκατ. τη στήριξη της αγοράς και τα 3,170 δισ. την αγροτική ανάπτυξη.
Συνολικά η Επιτροπή προτείνει προϋπολογισμό 365 δισ. για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της νέας προγραμματικής περιόδου, ήτοι 5% μειωμένη σε σχέση με την περίοδο 2014-2020.
Αυτό αντιστοιχεί σε ένα μέσο μερίδιο 28,5% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Από το ποσό αυτό για την ΚΑΠ, τα 265,2 δισ. αφορούν άμεσες ενισχύσεις, τα 20 δισ. για μέτρα στήριξης της αγοράς και τα 78,8 δισ. για αγροτική ανάπτυξη.
Ένα επιπλέον ποσό ύψους 10 δισ. θα διατεθεί μέσω του ερευνητικού προγράμματος Horizon Europe της ΕΕ για τη στήριξη ειδικής έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων, της γεωργίας, της αγροτικής ανάπτυξης και της βιοοικονομίας.
“Η κοινή γεωργική πολιτική αποτελεί μία από τις βασικές μας πολιτικές και επηρεάζει τη ζωή όλων των Ευρωπαίων. Αυτές οι εμπεριστατωμένες προτάσεις θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τη βιωσιμότητά του. Με το νέο μοντέλο λειτουργίας παρέχουμε περισσότερες δυνατότητες στα κράτη-μέλη βάσει της αρχής της επικουρικότητας, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της πολιτικής και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της”, δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν.
Ο επίτροπος Φιλ Χόγκαν, αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, σημείωσε κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής: “Με τη σημερινή πρόταση υλοποιείται η δέσμευση της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την πραγματική εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας για τα κράτη-μέλη, τη διασφάλιση ενός ανθεκτικότερου γεωργικού κλάδου στην Ευρώπη και τον καθορισμό πιο φιλόδοξων στόχων αυτής της πολιτικής για το περιβάλλον και το κλίμα”.
Αναλυτικά, η Επιτροπή εισάγει ένα νέο τρόπο εργασίας, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη-μέλη θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το πώς χρησιμοποιούν τα χρηματοδοτικά κονδύλια που τους αναλογούν, ενώ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρουν μεταξύ άμεσων ενισχύσεων και αγροτικής ανάπτυξης, και το αντίστροφο, έως και το 15 % των κονδυλίων της ΚΑΠ που τους αναλογούν.
Στο επίκεντρο της νέας ΚΑΠ θα βρεθούν εννιά οικονομικοί, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί στόχοι, τους οποίους τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιτύχουν, χρησιμοποιώντας τόσο τις άμεσες ενισχύσεις όσο και την αγροτική ανάπτυξη. Το κάθε κράτος-μέλος θα καταθέτει το σχετικό σχέδιο κάθε χρόνο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις επιδόσεις και την πρόοδο κάθε χώρας προς την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, μέσα από ετήσιες εκθέσεις απόδοσης και ανάλογα θα επιβραβεύει ή θα επιβάλει κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι και την αναστολή των πληρωμών.
Εξάλλου, η Επιτροπή πρότεινε να μειωθούν οι άμεσες ενισχύσεις άνω των 60.000 ευρώ σε γεωργούς καθώς και την επιβολή ανώτατου ορίου για ενισχύσεις άνω των 100.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση. Επίσης, σημειώνεται ότι οι μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο στήριξης ανά εκτάριο.