Πολλά και ενδιαφέροντα όσα είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην χθεσινή παρουσίαση της φερώνυμης εισηγμένης στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης.
Αίσθηση σε αναλυτή ξένου επενδυτικού οίκου έκανε η αποστροφή/προειδοποίηση του Προέδρου της Mytilineos πως
 • “…μπαίνουμε σε εποχή υψηλών επιτοκίων, το χρήμα θα γίνει λιγότερο και ακριβότερο και δεν θέλουμε να χάσουμε τις υψηλές αξιολογήσεις μας. Δεν θέλουμε να μείνουμε με πολλά φωτοβολταϊκά και χωρίς κέρδη…” 
Προειδοποίηση με σημασία, καθώς ο αναλυτής μου θύμισε μία ανάλογη παρέμβαση του επιχειρηματία πριν χρόνια.
Αρχές Σεπτεμβρίου 2014 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ερωτηθείς για την πολιτική σε θέματα δανεισμού, που θα ακολουθούσε είχε απαντήσει, ότι
 • “…όλα αυτά τα χρόνια που η εισηγμένη μειώνει συνεχώς τις υποχρεώσεις, έρχονται διάφοροι φίλου και μου λένε, πως μέλημα μίας εταιρείας δεν είναι να μειώνει τα δάνεια της, αλλά να δημιουργεί χρησιμοποιώντας και δανεισμό προς όφελος των μετόχων της.
 •  Ήταν από τις λίγες φορές, που επέμεινα, γιατί;
 • Είχα καταλάβει τι θα γινόταν με τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια.
 • Όσοι επιχειρηματίες νόμιζαν, ότι θα είχαν τα λεφτά των τραπεζών στις εταιρείες τους και τα δικά τους στο εξωτερικό και πως με έναν απλό διακανονισμό όλα θα μπορούσαν να λυθούν ήταν- και είναι- μακράν νυχτωμένοι…”

Εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώθηκε ο επιχειρηματίας για αυτό στο μετοχικό κεφάλαιο της Mytilineos συμμετέχουν funds με πολυετή παρουσία/διακράτησης έχοντας ως…Ευαγγέλιο τις προειδοποιήσεις του.

(*) σε παρουσίαση της εισηγμένης στην ΕΘΕ, την 4η Σεπτεμβρίου 2014.
 • Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων επιβεβαίωσε την εκτίμηση για διπλασιασμό της κερδοφορίας της Mytilineos το 2022 σε σχέση με το 2020, παρά την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στο Ουκρανία προχώρησε σήμερα .

Ο κ. Μυτιληναίος απέρριψε τις αναφορές για αθέμιτα ή ουρανοκατέβατα υπερκέρδη στην ενέργεια τονίζοντας ότι το θέμα μπορεί να τεθεί στη βάση της εθελοντικής συνεισφοράς.

 • “Η εταιρεία επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τρομερή ανθεκτικότητα είναι σε θέση σήμερα να προβλέψει ότι ο στόχος του διπλασιασμού των κερδών το 2022 σε σχέση με το 2020 όχι μόνο θα επιτευχθεί αλλά τα κέρδη θα υπερβούν αυτό το νούμερο. Δηλαδή θα είναι πάνω από 260 εκατομμύρια”.
 • “Αν δεν γίνονταν αυτά που γίνονται στον πλανήτη θα κάναμε αναθεώρηση της πρόβλεψης προς τα πάνω. Δεν το κάνουμε, όχι γιατί δεν το δικαιολογούν τα αποτελέσματα αλλά επειδή είμαστε συντηρητικοί και επειδή ζούμε στην εποχή που ζούμε”.

Σε ερώτηση για την φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας ο κ. Μυτιληναίος είπε:

 • “Τον χαρακτηρισμό υπερκέρδη ή ουρανοκατέβατα κέρδη δεν τον παραδέχομαι. Η εταιρεία μας τήρησε τις επιταγές του target model επακριβώς και δεν το χρησιμοποίησε για πρακτικές που θα επέφεραν αθέμιτα κέρδη.
 • Έχουμε ελεγχθεί δέκα φορές και αυτό επιβεβαιώθηκε.
 • Είμαστε μια εταιρεία που δουλεύει ανταγωνιστικά, με εξαιρετικά στελέχη και μπορεί να φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από τον ανταγωνισμό.
 • Αυτό στις οικονομίες της Δύσης δεν λέγεται αισχροκέρδεια και υπερκέρδη.
 • Αν το θέμα τεθεί να συνεισφέρουν όσοι μπορούν, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά να σου λένε “φέρε αυτά που έκλεψες”, δεν το παραδέχομαι και δεν πρόκειται να το αποδεχθώ ποτέ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here