Οι τιμές των ομολόγων στη διατραπεζική δεν απεικονίζουν τις συνθήκες δανεισμού με νέα ομόλογα

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Χωρίς να έχει εκπληρώσει -ακόμη- ούτε μία από τις μεταμνημονιακές της δεσμεύσεις, χωρίς να έχει εξασφαλίσει μία θετική έκθεση προόδου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλ’ ούτε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χωρίς να έχει υλοποιήσει ούτε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει το πρώτο δεκαετές ομόλογο, μετά τον αποκλεισμό της χώρας από τις κεφαλαιαγορές σχεδόν δέκα χρόνια πριν.

Περιμένοντας μια αναβάθμιση από τον Οίκο Moody’s την 1η Μαρτίου κατά μία κλίμακα (σε Β2 από Β3), το οικονομικό επιτελείο ελπίζει η προεκλογική Ευρώπη δεν θα δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα στην δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και με το κλίμα στις διεθνείς αγορές θετικό ίσως επιχειρήσει την μικρή έκδοση μεγάλης συμβολικής σημασία.

Στις 26 Απριλίου, οι πληροφορίες από την πλατεία Συντάγματος αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξει νέα επικαιροποίηση της αξιολόγησης και από τη Standard & Poor’s που συμπληρώσει την αντίστοιχη σημερινή βαθμολογία από την FITCH.

Στη διατραπεζική αγορά οι τιμές των ελληνικών ομολόγων ανεβαίνουν και τα επιτόκια τους πέφτουν. Η εικόνα αυτή είναι ωστόσο πλασματική.

  • To γεγονός ότι τα παλιά ομόλογα έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επιτόκια δεν σημαίνει ότι οι αγορές είναι πρόθυμες να δανείσουν την Ελλάδα με φρέσκο χρήμα, σε μια πολιτικά ευαίσθητη περίοδο χωρίς ευκρινείς οικονομικές προοπτικές.

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για μια ανέφελη έξοδο στις αγορές είναι πρώτα απ’ όλα η εκταμίευση, μέσα στον Μάρτιο, των περίπου 750 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με την ομαλή ολοκλήρωση του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

  • Επιπλέον η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σ’ ένα πειστικό και λειτουργικό Σχέδιο Διαχείρισης των κόκκινων δανείων που θα καταθέσει η κυβέρνηση για τις ελληνικές τράπεζες.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαθέτει ένα επαρκές «μαξιλάρι» ρευστότητας, η νέα έξοδος στις αγορές κρίνεται επιβεβλημένη για να αποπληρωθούν πρώτα τα δάνεια του ΔΝΤ και να εμπεδωθεί ένα κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης στην πραγματική οικονομία.

Η κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγων –σε σχετικά χαμηλές αποδόσεις– περιόρισε τις ανησυχίες των οίκων με αποτέλεσμα να προσελκύσει κεφάλαια στην πραγματική της οικονομία. Η Ελλάδα όμως αποτελεί μία ειδική πιστωτική περίπτωση.

Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα.

  • Έχει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα αλλά και υψηλό χρέος σε σύγκριση με άλλες χώρες με αξιολόγηση στην κατηγορία «Β». Επιπλέον η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην κατηγορία επενδυτικού κινδύνου “Β” που διαθέτει cash buffer με τη «σφραγίδα» της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση η συγκυριακά καλή επίδοση των ελληνικών ομολόγων δεν είναι σίγουρο ότι θα διατηρηθεί. Οι αγορές περιμένουν την προκήρυξη των εκλογών και η κυβέρνηση επιβραδύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων κάνοντας καθημερινά προεκλογικές παραχωρήσεις που δεν βοηθούν το επενδυτικό κλίμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ