Επενδυτές που ειδικεύονται στην αγορά «κόκκινων» δανείων με έκπτωση συγκεντρώνονται σήμερα στην Αθήνα για να δουν αν υπάρχει αξία στα ερείπια που άφησε η οικονομική κρίση, γράφει το Bloomberg.

Όπως σημειώνει, οι συμμετέχοντες στο ετήσιο συνέδριο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα τύχουν θερμής υποδοχής, καθώς θεωρούνται κεντρικής σημασίας στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει νέα πνοή στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τα «κόκκινα» δάνεια, με αποτέλεσμα να στερούνται οι εταιρείες τα κεφάλαια που χρειάζονται.

«Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εξαιρετική τεχνογνωσία και ισχυρές επιχειρηματικές θέσεις και με τζίρο γύρω στα 30 εκατ. ευρώ ή λιγότερα, έχουν μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης», σχολίασε ο κ. Πέτρος Δούκας, πρόεδρος της Capital Partners και πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη χορήγηση χρήματος είναι οι επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Χώρας, καθώς δανειολήπτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν το ήμισυ του χρέους προς τις τράπεζες, αναφέρει το Bloomberg.

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να περιορίζουν το πρόβλημα και το 2018 πούλησαν NPEs 12,5 δισ. ευρώ σε επενδυτές, σύμφωνα με έκθεση της Evercore. Όμως η κυβέρνηση παραδέχεται πως αυτό δεν αρκεί και θέλει οι πωλήσεις NPLs να «ανεβάσουν ταχύτητα».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η μια πρόταση που εξετάζεται από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές είναι ένα ιταλικό μοντέλο στο πλαίσιο του οποίου τα «κόκκινα» δάνεια περνούν σε οχήματα ειδικού σκοπού τα οποία στη συνέχεια πωλούν ομόλογα σε επενδυτές. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης πιθανές κρατικές εγγυήσεις για τα πιο ασφαλή τμήματα του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσεις έγκριση για το σχέδιο από τις ευρωπαϊκές αρχές. Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος επίσης επεξεργάζεται δικό της σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να πειστούν να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες προκειμένου να απελευθερωθούν οι τράπεζες και να μπορέσουν ευκολότερα οι εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Έλληνες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και τραπεζίτες θα παρακολουθήσουν στενά τις διαθέσεις των επενδυτών που θα συμμετέχουν στο συνέδριο στην Αθήνα, ενώ οι επενδυτές, με τη σειρά τους, θα επιδιώξουν διασφαλίσεις από τους προαναφερθέντες πως αξίζει να αγοράσει κανείς ελληνικό χρέος.

«Η μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων καταλήγει σε δυο στοιχεία: πρώτον, μια λειτουργική αγορά servicing και δεύτερον ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον», σχολίασε ο κ. Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, chief risk officer της Attica Bank.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here