Απεβίωσε αιφνιδίως από καρδιακή ανακοπή ο Μανώλης Αποστόλου, πρώην διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σουπερμάρκετ Aτλάντικ, που πτώχευσε το 2011.

Ο Μανώλης Αποστόλου, γιος του ιδρυτή της Ατλάντικ, Παναγιώτη, συνέδεσε το όνομα του με την ραγδαία άνοδο της αλυσίδας αλλά και με την τελική κατάρρευση της.

Η Ατλάντικ ιδρύθηκε το 1980 από τον Παναγιώτη Αποστόλου και μέχρι το 1985, αποτελούσε μια μικρή αλυσίδα με μόλις 5 καταστήματα. Στην συνέχεια, όμως, τα παιδιά του ιδρυτή της,  Μανώλης, Περικλής και Ελπίδα Αποστόλου, την οδήγησαν σε μια νέα πορεία μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών. Η Ατλάντικ αύξησε σημαντικά το μέγεθος της, δημιούργησε δίκτυο 182 καταστημάτων και έφτασε να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 5 μεγαλύτερων αλυσίδων της ελληνικής αγοράς οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Το 2001 η εταιρεία εισήχθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ επίσης προχώρησε σε εξαγορά μέσω ανταλλαγής μετοχών με την Γαληνός Λαουτάρης που ήταν κυρίαρχος στην Εύβοια καθώς και με την Άριστα έναν πανελλαδικό συνεταιρισμό μικρών σούπερ μάρκετ. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε πως ήταν η αρχή του τέλους για την Ατλάντικ καθώς ακολούθησαν σημαντικές διαφωνίες και δικαστικές διαμάχες με την πλευρά Λαουτάρη.

Η ρευστότητα είχε αρχίσει να περιορίζεται από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, με την πλευρά Λαουτάρη να αποδίδει τα προβλήματα στην κακοδιοίκηση και την πλευρά Αποστόλου στον ισχυρό ανταγωνισμό από πανίσχυρους ομίλους, όπως η Carrefour, η Lidl κ.λπ. Οι πρώην συνέταιροι του Μαν. Αποστόλου υποστηρίζουν ότι λίγο καιρό αφότου πώλησαν τη «Λαουτάρης» διαπίστωσαν ότι η Ατλάντικ δεν ήταν όσο υγιής τους έλεγαν. Και γι’ αυτό θεωρούσαν ότι παραβιάστηκε το «συμφωνητικό συγχώνευσης» που είχαν τότε υπογράψει.

Η τελική κατάρρευση της αλυσίδας ήρθε το 2011 με την υπαγωγή της Ατλάντικ στο άρθρο 99 και στην συνέχεια την πτώχευση της με βασικό λόγο τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις. Από τα 161 καταστήματα που διέθετε η Ατλάντικ στο τέλος του 2009, το 2011 λειτουργούσαν μόλις 31, ενώ το προσωπικό της εταιρείας από 4.000 είχε περιοριστεί σε 844 εργαζομένους.

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here