Γράφει η «ξενοδόχος»

Περί τα 5,6 δισ. ευρώ επενδύθηκαν συνολικά από τον ιδιωτικό τομέα στον ξενοδοχειακό κλάδο τα τελευταία τρία χρόνια και όπως φαίνεται έρχεται και συνέχεια.

Στον τουρισμό, απορροφώντας κεφάλαια ύψους 420 εκατ. ευρώ, θα είναι οι δύο από τις τέσσερις πρώτες «στρατηγικές» επενδύσεις που θα εξετάσει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία συγκροτήθηκε χθες με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο λόγος για τον όμιλο κυπριακών συμφερόντων, τον όμιλο Leptos, με μακρά παρουσία στον τουριστικό κλάδο σε Κύπρο και Ελλάδα αλλά και τον όμιλο Viohalcο, o οποίος έστω κι αν άργησε μία δεκαετία, λόγω της κρίσης και της απόλυτης κατάρρευσης της κτηματαγοράς, ωστόσο τώρα φαίνεται να θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι σαφώς ευνοϊκότερες, εν όψει και της εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ του ομίλου, της NOVAL στο ΧΑ.

Οσον αφορα ειδικά το project του ομίλου στην οδό Πειραιώς, για την αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων που πρωτολειτούργησαν το 1937, είναι στα πρώτα έργα που δρομολογεί η ΔΕΣΕ και αφορά την ανάπτυξη ενός σύνθετου πόλου στον Ελαιώνα. Τα σχέδια (με έμφαση, κυρίως τότε στον πολιτισμό) υπήρχαν από το 2008, ωστόσο πλέον, το νέο πλάνο με έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 117 εκατ. ευρώ αφορά την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι η πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα που θα συνδυάζεται με ένα μικτό project. Σημειωτέον ότι ορισμένα από τα κτίρια του βιομηχανικού συγκροτήματος με όψη προς την οδό Πειραιώς έχουν ήδη κηρυχθεί ως διατηρητέα.

Οσον αφορά τον όμιλο Λεπτού, με κοντά 60 χρόνια παρουσίας κι ένα χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων τόσο στην Κύπρο (Πάφο, Λεμεσό, Λευκωσία), όσο και στην Ελλάδα (Κρήτη, Πάρο, Σαντορίνη αλλά και Αθήνα), το επενδυτικό σχέδιο αφορά την «ανάπτυξη τουριστικού και παραθεριστικού θερέτρου» που θα υλοποιηθεί σε ακίνητο που βρίσκεται στον κόλπο της Κισσάμου. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 303 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται για ένα project το οποίο επίσης χρονολογείται από παλιά, αφού ο κυπριακός όμιλος έχει ξεκινήσει τις αγορές εκτάσεων στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ