Γράφει η «ξενοδόχος»

  • «Συνεχίζουμε τη στρατηγική μας σε τρεις πυλώνες: εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο πλέον να μπούμε σε περίοδο ωριμότητας. Με ένα νέο εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης για τον τουρισμό μας».

Τάδε έφη χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο πρόεδρος κ. Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα εντυπωσιακά νούμερα που  παρουσιάζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. Ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα για το 2018 στη δημιουργία 22 δισ. ευρώ, ενώ στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, ο τομέας συμβάλλει σχεδόν στο 20% της συνολικής απασχόλησης της χώρας. Ταυτόχρονα, την τελευταία τριετία, στα ελληνικά ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις 5,6 δισ. ευρώ.  Συνολικά από την αρχή της κρίσης, ο τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δισ. ευρώ, ενώ 230 εκατ. άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στη χώρα μας, αποκομίζοντας μία θετική εμπειρία.

Εξ’ ού και το μεγάλο ζητούμενο για ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που ζητεί συνολικά ο κλάδος, ο οποίος ξεφεύγει πλέον από τα αριθμητικά ρεκόρ της τελευταίας εξαετίας. Όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος, οι «μίνιμουμ προϋποθέσεις για να μπορέσει να σταθεί ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο είναι:

  • Πρώτον, φιλικό επενδυτικό περιβάλλον για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, αλλά και ασφάλεια δικαίου.
  • Δεύτερον, φορολογικό πλαίσιο που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα με την υψηλή φορολογία, αφού θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι όποιες αποσπασματικές κινήσεις επιμέρους μείωσης φορολογικών συντελεστών δε λύνουν κανένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορούμε να μειώνουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά όχι στα ποτά για παράδειγμα. Αυτό που χρειάζεται, αυτό που χρόνια ζητάμε, είναι ένας συνολικός σχεδιασμός, μια συγκροτημένη πολιτική γύρω από το ζήτημα της φορολογίας. Συγκεκριμένη στρατηγική, που θα αντιλαμβάνεται ότι όταν φορολογούμε τον τουρισμό, φορολογούμε τις εξαγωγές τις χώρας.
  • Τρίτη προϋπόθεση, είναι η διαχείριση των προορισμών με συνολική βελτίωση των υποδομών, όπως είναι η ορθή διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, η ενεργειακή και υδατική επάρκεια, η διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος.
  • Τέταρτον, υλοποίηση τοπικών χωροταξικών σχεδίων σε όλες τις τουριστικές περιοχές, με ουσιαστική συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και όχι ερήμην τους.
  • Πέμπτον, προστασία του περιβάλλοντος ως μείζονα προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης».

Ο κ. Ρέτσος επανέλαβε για μία ακόμη φορά το αίτημα του κλάδου για  κατάργηση του φόρου διαμονής και ρύθμιση οπωσδήποτε της αγοράς βραχυπρόθεσμων μισθώσεων «που παραμένουν αρρύθμιστη, ενώ υπάρχουν αυτή την στιγμή οι διεθνείς πρακτικές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της AEGEAN, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης εστίασε χθές από το βήμα της γ.σ. του ΣΕΤΕ σε τέσσερα βασικά σημεία και αυτά, όπως επεσήμανε, δεν έχουν να κάνουν με τους απόλυτους αριθμούς.

  • «Το ζήτημα για τον κλάδο δεν είναι κυρίως ο αριθμός των τουριστών, αλλά περισσότερο αν αυτοί οι επισκέπτες θα είναι επαναλαμβανόμενοι, αν θα υπάρχει διάχυση σε περισσότερες περιοχές ώστε να είναι και το κοινωνικό αποτύπωμα μεγαλύτερο, επιπλέον αν θα μειωθεί η εποχικότητα– μία προϋπόθεση απαραίτητη ώστε να υπάρξουν μεγάλες και ποιοτικές επενδύσεις και τέλος, ένα τέταρτο ζήτημα, αν θα αυξηθεί η δαπάνη και το πόσα ξοδεύει στη χώρα μας ο κάθε τουρίστας».

Ο κ. Βασιλάκης στάθηκε για μία ακόμη φορά και σε δύο ακόμη θέματα, τα θέματα της εργασίας αλλά και της εκπαίδευσης στον κλάδο, με απομείωση της φορολογίας στα θέματα της εργασίας (σ.σ. εισφορές και φορολογία των εργαζομένων, ανταποδοτικότητα ασφαλιστικών συστημάτων), γιατί αλλιώς δε θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το δυναμικό των ανθρώπων που χρειαζόμαστε».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, κ. Φωκίων Καραβίας έκανε λόγο για την  ανάγκη διαρκούς αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος: «Από το 2010 μέχρι πέρυσι οι επισκέπτες υπερδιπλασιάστηκαν σε πάνω από 33 εκατομμύρια το χρόνο και τα άμεσα έσοδα αυξήθηκαν κατά 60% σε πάνω από 16 δισ. ευρώ το χρόνο. Η συνολική συμβολή στο ΑΕΠ, άμεση και έμμεση, ξεκίνησε το 2010 από το 15,6% για να φτάσει στο 20,6% πέρυσι. Την ίδια περίοδο, η οικονομία βίωσε μια επενδυτική έρημο με τις συνολικές επενδύσεις να μειώνονται κατά 62% (απο 60 δισ. ευρώ σε 23 δισ. ευρώ) την περίοδο 2007- 2017. Όχι όμως στον τουρισμό, όπου από το 2013 και μετά, οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εστίαση έχουν αυξητική πορεία. Και κάτι εξίσου σημαντικό. Ο τουρισμός στήριξε την απασχόληση. Συνολικά, στον τουρισμό απασχολούνταν 855 χιλ. εργαζόμενοι με κάθε μορφής σχέση εργασίας το 2010, ενώ 989 χιλ. πέρυσι.

Έχουμε ωστόσο χρέος να βλέπουμε πάντα προς το μέλλον. Και το μέλλον κρύβει πάντα τις δικές του προκλήσεις, εσωτερικές και εξωτερικές (βλ. άνοδος Τουρκίας και λοιπών προορισμών της Β. Αφρικής, Brexit, επιβράδυνση ευρωπαϊκών οικονομιών κ.τ.λ.). Δεν υπάρχει άλλη κατεύθυνση από τη διαρκή αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με ένα ολιστικό σχέδιο, άμεσα από τους ανθρώπους του κλάδου και έμμεσα από την Πολιτεία και το τραπεζικό σύστημα».

Στα θέματα που τονίζονται ιδιαίτερα πλέον συνολικά από τον κλάδο είναι και αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης, με το δεδομένο ότι  η διαχείριση των προορισμών, θα αποτελέσει για τα επόμενα χρόνια, το μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο των τουριστικών χωρών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ρέτσος τα θέματα των υποδομών, της βιώσιμης ανάπτυξης, της κλιματικής αλλαγής, των φαινομένων κορεσμού πολλών περιοχών είναι μερικά από τα μεγάλα ζητήματα που απαιτούν άμεσες απαντήσεις. Σήμερα, δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική επιχειρηματικότητα, για τουριστική ανάπτυξη αν σε αυτή δεν εμπεριέχεται η έννοια της αειφορίας: προστασία και βελτίωση της ποιότητας του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ